Aquest 1 de juliol es dóna el tret de sortida a les rebaixes d´estiu, una campanya que estarà vigent als comerços fins el proper 31 d´agost. Durant aquests dies, els comerciants catalans preveuen unes vendes d´entre 750 i 800 milions d´euros.

Concretament, els comerços catalans es donaran "per satisfets" si igualen les xifres de la passada campanya de rebaixes d'estiu, quan van facturar 800 milions d'euros, segons ha explicat a Europa Press el secretari general de la Confederació del Comerç de Catalunya, Miquel Ángel Fraile.

Aquests resultats van en línia amb els del 2009, malgrat que el 2010 es va produir la pujada de l'IVA del 16% al 18%, que va coincidir amb el començament de la temporada de descomptes.

Segons una enquesta de la Federació d'Usuaris i Consumidors Independents (FUCI), cada català es deixarà uns 57 euros en aquesta campanya, un 41% menys del què va gastar en el mateix període de l'any passat. Tot i això, l'augment en el nombre de compradors compensarà la caiguda de la despesa mitjana per persona.

Roba i complements seran els articles més demandats en aquesta campanya, segons FUCI, que preveu que el 19% dels consumidors espanyols evitarà les marques, un 37% comprarà el que estigui més rebaixat i un 39% només el que necessitin.

Descomptes de fins al 50%

Fraile ha augurat que el nombre de productes venuts a partir d'aquest divendres 1 de juliol serà igual o superior al de les dues últimes campanyes, però que això no repercutirà en la facturació a causa dels baixos preus dels productes, als quals s'aplicaran descomptes d'entre el 30% i el 50%.

Ha assegurat que la temporada de descomptes "sempre és bona" per al petit i mitjà negoci, però ha rebutjat previsions triomfalistes per la situació que travessa el sector, que ha perdut 15.000 establiments i ha destruït 50.000 llocs de treball des que ha començat la crisi.

Fraile ha reconegut que "és possible que la despesa caigui", i ha pronosticat que girarà entorn dels 180 euros per persona, respecte dels 200 dels dos anys anteriors.

Recomanacions als consumidors

Les associacions de consumidors recomanen un consum racional, calculat i exigent durant les rebaixes i recorden que la qualitat dels productes ha de ser la mateixa que quan no hi ha descomptes. Segons aquestes associacions, és convenient que els compradors fixin prèviament un pressupost i un llistat de les compres necessàries. També recomanen revisar amb atenció les etiquetes amb les característiques del producte. Aquestes, a més, han d'incloure de forma clara el preu anterior i el rebaixat o el percentatge de descompte.

Si no s'indica clarament a l'establiment, durant el període de rebaixes es poden fer servir mitjans de pagament com ara les targetes de crèdit. La botiga ha d'acceptar les devolucions o canvis dels productes que resultin defectuosos i, en el cas de bens de caràcter durador, la garantia és per un període de dos anys. La FUCI també recorda els consumidors que han d'exigir i guardar sempre el justificant de compra com a única garantia davant uns possible devolució o reclamació.