Un 52% dels catalans fan servir les xarxes socials d'Internet per buscar feina, segons un estudi elaborat per la xarxa professional Viadeo, que també afirma que el 64% dels directius enquestats han assegurat consultar els perfils dels candidats abans de concentrar-los una entrevista. Un 30% d'aquests ha afirmat descartar aspirants a llocs de treball per no tenir perfil en alguna xarxa social o tenir-lo poc actualitzat.

Aquestes xifres fan palès que les plataformes 2.0 d'Internet prenen més protagonisme en els processos de selecció de personal en un moment en què, segons l'estudi, un 48% dels catalans que no tenen feina porten més d'un any buscant-ne.

El sondeig dut a terme per Viadeo s'ha elaborat amb diversos objectius. El primer, analitzar la percepció dels catalans i dels directors de recursos humans de la situació laboral actual així com l'accés al mercat laboral. Finalment, per conèixer quin és l'impacte de les xarxes socials d'Internet en els processos de selecció.

D'aquesta manera, un 52% dels catalans afirmen fer servir les plataformes 2.0 per buscar feina, com Viadeo, LinkedInXing, mentre que el 48% restant afirma utilitzar només les vies tradicionals.

Pel que fa als directius, un 64% diu consultar els perfils dels candidats en aquestes xarxes abans de concertar una entrevista amb ells. 3 de cada 10 han arribat a descartar algun candidat per tenir descuidats aquests espais.

En un marc d'atur elevat, amb 4 milions de parats a l'estat espa?nyol i 595.000 a Catalunya, l'estudi apunta que cada vegada és més complicat trobar feina i que els períodes per aconseguir-ne una s'estenen en el temps "de forma insostenible". En aquest sentit, un 48% dels catalans que no tenen feina porten més d'un any buscant-ne, mentre que un 21% porta de sis mesos a un any i un 21%, entre un i sis mesos.

Casos de fracàs

Segons aquest estudi, la falta d'experiència dels candidats (30%) i formació (20%), les mentides i exageracions als Currículums-CV- (20%), no saber afrontar una entrevista i no saber vendre's (12%), la carència de modals (10%) i un aspecte ina?propiat (8%) són les principals causes per les quals els catalans suspenen a les entrevistes de feina.

Satisfacció amb la feina

D'altra banda, un 45% dels catalans enquestats en actiu està content amb la seva feina actual. Però a l'altra banda també hi ha aquelles persones que mostren una total indiferència envers el seu lloc de treball (un 25%) i els que es consideren infeliços amb l'ocupació que tenen actualment (un 30%). Aquest últim grup, a més, té por a deixar la seva feina per la situació de crisi econòmica.

Aquest sondeig realitzat per Viadeo s'ha dut a terme entre 2.134 espanyols, 281 catalans i 55 directors de recursos humans.