El Jutjat de Primera Instància número 3 de Blanes ha condemnat el Banc Popular per vendre-li un 'swap' hipotecari a un client sense informar-lo dels riscos. Es tracta d'un producte financer que estableix un tipus d'interès fix durant un termini. Això beneficia el client en cas de pujada però, per contra, el perjudica si baixa perquè no hi ha cap topall i el client acaba assumint un diferencial que suposa un benefici per al banc. Un client de la sucursal de Lloret de Mar va contractar aquest producte "sense entendre" els riscos i refiant-se dels empleats perquè hi havia treballat més de 30 anys. El jutjat ha anul·lat el contracte i obliga l'entitat financera a retornar-li 4.200,93 euros més interessos.

És una sentència pionera a les comarques gironines. El Jutjat de Primera Instància número 3 de Blanes ha condemnat el Banc Popular de Lloret de Mar per haver venut un producte financer a un client sense informar-lo degudament de què signava i quina riscos assumia. Segons la sentència, l'entitat bancària "no va subministrar al client la informació necessària perquè pogués jutjar la conveniència o inconveniència" del contracte. De fet, el denunciant diu que van abusar de la seva confiança perquè considerava els empleats de la sucursal "companys de feina" després d'haver-hi treballat més de 30 anys com a porter.

La mateixa sentència que ha fet pública el despatx d'advocats i financers Frade Gobeo que ha representat la víctima, qualifica el 'swap' hipotecari com un producte financer "molt complex" i que difícilment un client mig pot entendre sense que li donin informació addicional. Segons la sentència, l'entitat va explicar al client que amb aquest contracte tindria una cobertura que el protegiria dels riscos derivats de possibles increments del tipus d'interès. El que no li van explicar és que, per contra, contreia obligacions de pagament cap al banc si el tipus d'interès baixava. Segons l'advocat Carlos Deutú, aquest contracte genera una "descompensació" perquè mentre hi ha una barrera per a les pujades del tipus d'interès que protegeix el banc no n'hi ha cap per a les baixades.

"El Banc Popular no va emprar la mínima diligència exigible per a que el client entengués bé les condicions contractuals", detalla la sentència que desestima els arguments de l'entitat bancària i dóna la raó al demandant. "El banc no el va informar de res, ni sobre si el tipus d'interès baixava les liquidacions mensuals serien negatives i quantioses, ni de les conseqüències d'una cancel·lació anticipada de la permuta financera, de res", detalla l'advocat del demandant.

La sentència emesa per la jutge Elena Porras confirma les mesures cautelars que el mateix jutjat va emetre i anul·la el contracte i obliga el Banc Popular a retornar 4.200,93 euros al demandant corresponents a la liquidació en data 21 de desembre del 2009. L'entitat bancària també s'haurà de fer càrrec de qualsevol altra liquidació i dels interessos generats. Finalment, el Banc Popular haurà d'assumir les despeses processals.