Tot i que l'atur es manté prop dels seus màxims històrics i la crisi de deute obliga a dràstiques retallades dels comptes públics, les estadístiques econòmiques comencen a mostrar símptomes clars de recuperació. Per això, el catedràtic d'Economia Aplicada de la UAB, el gironí Josep Oliver, es va mostrar taxatiu i va afirmar, sense dubtes, que "la crisi s'ha acabat".

"Des del punt de vista productiu i d'activitat la crisi està superada. Una altra cosa és la percepció social", va assenyalar en la presentació a Girona de l'Informe semestral de CatalunyaCaixa sobre l'economia catalana.

La indústria exportadora és el principal motor de la recuperació, tot i que el sector seguirà destruint ocupació al llarg de 2011. A Girona, segons Oliver, les perspectives de la indústria semblen millors. Això, sumat a les bones expectatives del turisme, faran créixer l'economia. Per a generar ocupació neta, caldrà esperar al 2012.

"S'està exportant i augmentant el turisme a ritmes que em recorden els anys en què es devaluava (la pesseta) per sortir de les crisis (...); així venies més i omplies llits", segons Oliver. Ara amb l'euro això no és possible però s'ha fet una mena de "devaluació interna" amb iniciatives com la reducció dels preus i costos per recuperar competitivitat. Per tot això, diu "la demarcació està en la línia que ens convé a tots".

L'informe de CatalunyaCaixa inclou un monogràfic que analitza a pèrdua de llocs de treball en l'àmbit comarcal en els darrers tres anys. En aquest sentit, el Ripollès (-6,7%), el Pla de l'Estany (-8%) i la Garrotxa (-9,1%) han estat les úniques de Girona amb pèrdues menors al conjunt català (-11,2%). El Baix Empordà ha estat la comarca amb una pèrdua de treballadors més important, ja que en només tres anys ha perdut una cinquena part dels seus actius laborals.

De cara al futur, Oliver va assenyalar que encara hi ha moltes incerteses que poden condicionar l'evolució econòmica, com els problemes de l'economia dels EUA, els elevats dèficits públics a Europa i un previsible repunt del preu del petroli.