El Ple del Congrés dels Diputats ha aprovat de manera definitiva la llei de modernització del sistema de la Seguretat Social després ratificar les 40 esmenes incorporades al Senat, tancant així un tràmit parlamentari en el qual el PSOE només ha aconseguit el suport de CiU per impulsar el retard de l'edat de jubilació fins als 67.

Tot i que el Ple d'aquest dijous no ha votat el conjunt de la norma, sinó només les esmenes de la Cambra Alta, els portaveus del PP, PNB, ERC, IU, ICV, BNG i UPyD han recalcat la seva posició contrària al global d'una reforma que, segons ell, suposa una retallada de les pensions i els drets dels treballadors, alhora que no garanteix la sostenibilitat de la Seguretat Social.

El ministre de Treball i Immigració, Valeriano Gómez, ha negat que la norma suposi "cap retallada" i ha garantit que les prestacions seran més altes en 2027, quan entrin plenament en vigor aquests aspectes. És més, segons els seus càlculs, més endavant, a partir del 2040 o 2050, les pensions segurament es "triplicaran i fins i tot més", tot i que hi haurà 18 milions de pensionistes.

Així mateix, ha recalcat que aquests aspectes de la norma vénen avalats tant pels agents socials com pel mateix Parlament, a través del Pacte de Toledo, i preveuen un termini de 125 anys, entre l'1 de gener del 2013 i el 2027 per a introduir progressivament els canvis.

Altres novetats que inclou la norma són el reconeixement d'un període de fins a cinc anys de cotització a les mares que hagin interromput la seva carrera laboral per cuidar dels fills, així com la integració de les empleades de la llar en el règim general de la Seguretat Social.

A canvi del seu suport, CiU ha aconseguit que el govern espanyol traspassi a les comunitats els edificis propietat de la Seguretat Social dedicats a assistència sanitària però que eren gestionats per les administracions autonòmiques. En el cas de Catalunya, afectarà a 150 edificis dedicats a assistència sanitària.