Un piquet de pagesos francesos en vaga va destrossar ahir la càrrega d'un camió català carregat de préssec aragonès davant la passivitat de la Policia francesa, que va observar l'incident però no va intervenir en cap moment. A l'altra banda de la frontera, els Mossos van tancar el trànsit a aquest tipus de vehicles, com a mesura de prevenció.

L'atac al camió de le l'empresa catalana Transifred 2010 és el primer del que es té constància en aquesta crisi, motivada pel baix preu de la fruita de pinyol a tot Europa.

Els productors francesos de préssec i nectarina acusen les importacions espanyoles d'inundar el seu mercat i el de tot Europa i d'enfonsar els preus.

La seva protesta va provocar que les autoritats gales posessin en marxa una campanya de controls a les carreteres i els mercats d'abastament que ja va generar protestes dels productors i administracions catalans i espanyols.

Però els sindicats agraris francesos, com havien fet en anteriors ocasions, han passat de la pressió política a l'acció a les carreteres.

Segons va relatar ahir un gironí que ahir al matí creuava la frontera amb la seva família, piquets de sis a 8 persones obligaven tots els camions de fruita espanyols a aturar-se en plena calçada per poder inspeccionar la càrrega. En un cas, però, van actuar amb més contundència, buidant part del carregament de préssec. "I mentrestant, una patrulla de gendarmes ho mirava sense fer res", afegia indignat.

Des de l'empresa transportista afectada, Transifred, van confirmar la mateixa versió i van explicar que el camioner s'havia vist impotent davant l'actuació del piquet. Això sí, va assenyalar que interposarien una denúncia davant la Policia.

La fruita provenia de la cooperativa Frutícola Bajoaragonesa, de Casp. El seu gerent mostrava ahir la seva impotència davant els fets. "No sé per què han destrossat la nostra càrrega. Suposo perquè és el producte que fa més competència a la seva fruita", explicava. Al mateix temps denunciava que no havia aconseguit parlar amb cap responsable polític del govern regional o estatal per tal de parlar dels fets.

La fruita destrossada es dirigia al mercat de Perpinyà, una part per ser venuda a França i l'altra per ser transportada fins a Itàlia.

Reaccions

La ministra de Medi Rural, Rosa Aguilar, va assegurar que el Govern exigirà mesures perquè aquests atacs no es produeixin. "El camí és el de la cooperació i la col·laboració entre països i entre pagesos i no per descomptat el d'actuacions d'aquest tipus als que no val la pena posar qualificatius, perquè serien excessivament gruixuts", va manifestar la ministra. L'incident s'ha abordat en una reunió fixada per avui entre França, Espanya i Itàlia per tractar les actuals preocupacions del sector.

La Comissió Europea (CE) va indicar que demanarà a França que posi fi al bloqueig de camions de fruites i hortalisses espanyoles, va informar un portaveu comunitari.

JARC va denunciar que l'incident d'ahir no és un fet aïllat: "Aquesta és una pràctica més que reprovable que fa més de 25 anys que es produeixen quan els preus dels aliments es troben a índex ruïnosos. En un comunicat va recordar que la llet que ens arriba de França "fa que la producció al nostre mercat es comercialitzi a preus més baixos del que li correspondria", i " no per això ens dediquem a aturar les importacions procedents d'altres països".

Unió de Pagesos va afirmar que comparteix les queixes dels productors francesos, però que l'actitud violenta només agreuja la crisi de preus. UP afirma que "cal lluitar per trencar l'abús de la posició de domini de la gran distribució a l'hora de fixar els preus, així com exigir que les importacions procedents de països tercers compleixin amb la mateixa qualitat i seguretat alimentària" que a la UE.