Biotactex, impulsada per l'emprenedor baixempordanès Josep Mascarós, s'ha convertit en la primera empresa de l'Estat que elabora i dissenya roba de fibra de bambú. Es tracta d'una fibra natural i ecològica 100% biodegradable, bactericida natural i quatre vegades més absorbent que el cotó, a més de transpirable i protectora dels raigs UVA. La gamma Biotactex, elaborada i dissenyada a Catalunya, està dirigida a persones amb problemes cutanis de contacte i sensibles a les dermatitis i a les al·lèrgies, ja siguin joves, adults, gent gran, i especialment nadons.

El projecte, que ja ha estat guardonat pel Consell Comarcal del Baix Empordà amb el premi emprenedor 2010, es va iniciar l'any 2008 i ara inicia el seu camí comercial. L'objectiu és facturar un milió i mig d'euros en dos anys. La roba Biotactex es comercialitza per Internet (www.biotactex.com) i també es podrà adquirir a les farmàcies, principal canal de distribució alternatiu a la plataforma on line.

La primera col·lecció a la venda comprèn una gamma de bodis, pijames, mantes, mitjons i samarretes de color natural. L'any 2012, segons ha informat l'empresari, s'ampliarà el ventall de producte amb el color de tint natural i una nova gamma de roba esportiva que es presentarà també l'any vinent.

Mascarós es manté optimista respecte a les previsions atesa "l'excel·lent acceptació de Biotactex a fires internacionals, establiments farmacèutics, segons la prospecció d'aquest mercat, i creixement exponencial de consumidors d'aquest tipus de producte". "Es tracta d'un producte de molta qualitat amb un preu molt ajustat ja que hem apostat per la reducció de marges en benefici de la rotació".

La fibra de bambú

El bambú presenta algunes particularitats que el fan únic. Aquesta planta gramínia creix i es regenera amb gran facilitat sense rebre cap ajut químic per ser de forma natural resistent a pestes i pla?gues.

Els brots de bambú es trinxen en origen fins a formar una pasta molt homogènia, la qual és tractada per transformar-la en fibres. Biotactex fila aquestes fibres per torsió per aconseguir els fils suaus i alhora resistents del que seran les peces un cop teixides i confeccionades amb fils de cotó orgànic per mantenir el més absolut respecte ecològic.