L'euríbor està a punt de tancar el mes de juliol amb el seu nivell més alt en 28 mesos, una pujada que portarà a tots aquells que revisin els seus préstecs com a referència les dades d'aquest mes a pagar una mitjana de 60 euros mensualment, uns 720 euros l'any, una quantitat més important com més llarg sigui el termini i l'import sigui més gran.

L'època en què el principal referent del mercat hipotecari estava per sota del 2% van acabar fa mesos per desgràcia de tots els que tenim hipoteca. Tot i això, els tipus segueixen en un nivell no massa alt, i en la majoria de les hipoteques estem amortitzant molt més capital que interessos, això vol dir que quan pugin els tipus en quedar menys capital pendent les pujades són menors.

Si el consumidor pot permetre utilitzar part d'aquest estalvi en quotes a amortitzar més capital, ara és el seu moment.

També reduint més ràpidament les nostres deutes tenim més opcions per canviar d'entitat, si en l'actualitat no estem satisfets amb les condicions del nostre préstec tenim més opcions que acceptin una subrogació si el que hem de respecte al valor de compra o taxació de l'immoble és molt menor .

Encara que sempre l'opció més barata i primera que hem de fer és negociar amb el nostre propi banc, el més fàcil és centrar-nos en aquelles clàusules que no suposen canvis en les condicions "fonamentals" de la hipoteca, com les famoses clàusules de sòl i sostre, especialment les primeres.

Consells per a la compra d'habitatge habitual

Per a qui vulgui una hipoteca per primer habitatge, han de tenir molt en compte que les quotes actuals no s'assemblaran en res si segueixen pujant els tipus, aquest ha estat un dels problemes que ha fet més greu la crisi financera a Espanya, la regla del 30% -35% val de poc si es contracten hipoteques a llarg termini amb uns tipus tan baixos com ho van ser els dels mesos anteriors, el consumidor ha de tenir en compte que ha de tenir un bon marge si la situació canvia.

Un percentatge al voltant del 25% dels ingressos és molt més apropiat, a això es pot afegir algunes fórmules que protegeixin de pujades, fugint sempre de productes de risc que moltes vegades es disfressen d'assegurances, com els SWAPS, però que limiten el pagament si puja però poden generar grans perjudicis si baixen. Assegurances d'atur o negociar un sostre hipotecari acord amb la realitat és molt bona opció.

Contractar hipoteques amb períodes de carència, en la qual només es paguen interessos, pot ajudar a pagar menys els primers anys, però amb tipus baixos, si podem és millor pagar la quota íntegrament i així disminuir capital i per tant pagar finalment menys quantitat.

Antonio Gallardo, www.iahorro.com, Comparador d'hipoteques.