L'impost de les escombraries que paguen els catalans s'apujarà un 1% de mitjana a partir del pròxim mes d'octubre, fruit de l'actualització del cànon que paguen els ajuntaments per cada tona d'escombraries que no reciclen.

D'aquest amanera, el director de l'Agència Catalana de Residus (ARC), Josep Maria Tost, va calcular ahir que aquest augment del rebut representarà al voltant d'un euro per a cada família catalana, que paga entre 100 i 150 euros anuals de mitjana.

Aquesta pujada es produirà quan els ajuntaments repercuteixin en els rebuts l'augment del cànon que paga cada consistori per tona d'escombraries que no recicla, i que passarà de 10 a 12 euros en el cas dels residus que acaben a l'abocador, i de 5 a 5,5 euros en cas d'incineració.

L'actualització de les tarifes, segons va subratllar Tost, correspon a l'IPC acumulat des del 2004, ja que el tripartit no el va actualitzar i això ha reduït un 20% l'efectivitat d'un cànon que pretén incentivar el reciclatge.

"Surt més barat portar les escombraries a l'abocador que reciclar-les", va lamentar Tost, que tanmateix va assenyalar que en països europeus amb millors registres de reciclatge la penalització se situa entre 30 i 100 euros per tona, una xifra molt superior a la de Catalunya.

D'altra banda, el director de l'ARC va afegirque la pujada del cànon és necessaria "pel desfasament de l'incentiu", i va avançar que els anys vinents es produiran nous augments d'aquest impost de manera "escalonada", si bé aquest és un element a definir encara.

Reciclatge amb premi

El sistema català de reciclatge inclou, també, unes bonificacions determinades per als ajuntaments que reciclen la matèria orgànica els quals, de retruc, reben més diners en el cas que la qualitat dels residus sigui superior.

Durant el passat any 2010, l'Agència Catalana de Residus va pagar una quantia de 8,5 euros per cada tona de residus orgànics recollits, una quantitat que pot multiplicar-se fins a entre 17 i 25,5 euros en el cas dels consistoris que millor reciclin aquest futur compost.

Els models desenvolupats pels tècnics preveuen beneficiar els ajuntaments que duen a terme les pràctiques més adequades, ja que a menor quantitat de fracció resta portada a abocador o incineradora i major quantitat recollida de matèria orgànica, els beneficis de la tornada del cànon són superiors als pagaments que han d'efectuar-se.