El tercer home més ric del món, Warren Buffet, va demanar ahir que els Estats Units deixin de "mimar" els més adinerats amb ?exempcions fiscals, per la qual cosa va instar els líders polítics del seu país a augmentar els impostos a multimilionaris com ell.

"Mentre els pobres i la classe mitjana lluiten per nosaltres a l'Afganistan i la majoria de nord-americans passa dificultats per arribar a final de mes, nosaltres els megarics seguim amb les nostres extrordinàries exempcions fiscals" assegura Buffett en un article publicat en el New York Times, titulat "Deixeu de mimar els superrics".

El multimilionari president del conglomerat empresarial Berkshire Hathaway assegura que en el llarg debat al Congrés dels EUA per elevar el sostre d'endeutament públic, els líders polítics van demanar un "sacrifici compartit" que les classes més altes no han hagut d'assumir.

Per desencallar aquestes negociacions i evitar que els EUA entressin en suspensió de pagaments el passat 2 d'agost, els demòcrates i el president, Barack Obama, van cedir a la pressió dels republicans i van renunciar a elevar els impostos sobre les rendes i companyies més adinerades.

"Alguns de nosaltres som gestors de fons d'inversió que guanyem milers de milions de dòlars pel nostre treball diari però se'ns permet classificar els nostres beneficis com a interessos meritats", que tenen a penes el 15% d'impostos, indica Buffett en aquest escrit.

Amb "benediccions" com aquestes, el multimilionari admet que l'any passat la seva declaració fiscal va ser d'una mica més de 6,9 milions de dòlars, fet que suposa un 17,4% dels seus ingressos, mentre els treballadors de la seva firma van tributar el doble, una mitjana del 36%.

El conegut com a "Oracle de Omaha" per les seves precises previsions opina que aquesta situació és un greuge comparatiu als Estats Units, on el 80% dels ingressos fiscals provenen de taxes sobre les nòmines dels treballadors.

"Els megarics paguen el 15% d'impostos sobre els seus ?ingressos però pràcticament gens sobre els seus salaris", explica en el ?diari.

Buffett subratlla que els seus amics multimilionaris són "en general, persones molt decents. Estimen els Estats Units i aprecien l'oportunitat que aquest país els ha donat", per la qual cosa "a molts no els importaria que els diguessin que han de pagar més impostos".