Després de la forta caiguda del 2009, la recaptació tributària a Girona va augmentar un 9,0% a Girona. Aquesta xifra està lleugerament per sota dels increments del conjunt de Catalunya (10,3%) i de l'Estat (10,8%). Pel que fa als impostos que aporten el 95% de la recaptació a Girona, la recaptació per IRPF ha augmentat un 4,7% (2,1% a Catalunya i 4,9% a Espanya), la resultant de l'impost de societats ha disminuït un 21,6% (14,0% a Catalunya i 19,8% a Espanya), la provinent de l'IVA ha augmentat un 33,9% (36,8% a Catalunya i 46,2% a Espanya) i la dels impostos especials ha augmentat un 4,2% (a Catalunya s'ha reduït un 11,2% i a Espanya han augmentat un 2,4%).

Com s'explica aquesta evolució? Malgrat les diferències existents entre els diferents impostos, de manera molt simplificada pot dir-se que la recaptació total de l'Agència Tributària depèn bàsicament de tres variables: el tipus impositiu (és a dir, el percentatge d'impost), la base imposable (és a dir, l'import sobre el qual s'aplica el percentatge d'impost) i l'efecte de diferents tipus de deduccions, bonificacions o exempcions. Mentre que els tipus impositius i les deduccions, bonificacions i exempcions estan fixades per les normatives tributàries, les bases imposables estan molt lligades a l'evolució de l'activitat econòmica.

L'informe de l'Agència Tributària reconeix que les bases imposables es van incrementar durant la primera meitat de 2010 "gràcies a les mesures d'impuls de l'activitat posades en marxa el 2009 i a l'efecte anticipació provocat per la pujada de l'IVA al juliol". Per contra, el creixement en el segon semestre va ser més dèbil "en part com a resposta a les compres anticipades i en part com a resultat de les mesures de retallada de la despesa pública" i també a causa de l'acabament de les ajudes per a la compra de vehicles. La disminució en la recaptació per impost de societats es produeix malgrat la recuperació dels beneficis empresarials, a causa de la incidència de diferents ajustaments fiscals (lligats a la llibertat d'amortització i a l'aplicació de bases imposables negatives i deduccions de períodes anteriors).

Pel que fa a deduccions, bonificacions o exempcions, la supressió parcial de 400 euros en retencions i pagaments fraccionats i l'augment dels tipus impositius de l'IVA i dels impostos especials es troben a l'origen de l'augment en la recaptació.

El factor que explica la major part de l'increment en els ingressos segons les dades de l'Agència Tributària és la reducció notable de les devolucions sol·licitades a l'exercici 2009 i retornades al llarg del 2010. Concretament, l'Agència estima que tres quartes parts de l'increment en la recaptació es deuen a aquest factor. La part més important d'aquestes devolucions es corresponen a l'IVA i són el resultat de la generalització l'any 2009 del règim de devolució mensual.

Malgrat l'increment en la recaptació en relació amb el 2009, a Girona els ingressos tributaris de 2010 (1.330,8 milions d'euros) són un 33,2% més baixos que els ingressos rècord (1.991,0 milions d'euros) de l'any 2007. El gruix d'aquesta disminució prové de l'impost de societats, que el 2010 va ser un 67,5% inferior a la del 2007. Les disminucions de l'IRPF i l'IVA respecte al 2007 han estat molt inferiors (del 26,3% i el 19,5%). Aquestes disminucions estan relacionades essencialment amb una forta disminució de l'activitat econòmica.

En una època de dificultats pressupostàries, sembla clar que la manera sensata de millorar els comptes públics passa per fomentar la recuperació de l'activitat econòmica, gestionar diligentment els diners recaptats als administrats i reduir la despesa pública improductiva i les traves als emprenedors. Més dubtosa és la via d'augmentar els tipus impositius. Primer, perquè això ofegaria els tímids indicis de recuperació de l'activitat i segon, perquè seria una excusa més per no abordar la necessària racionalització -i aprimament- de la despesa pública, a tots els nivells. Més que augmentar tipus, racionalitzem la despesa i dinamitzem l'activitat, per què d'allà on no n'hi ha no en pot rajar, que diu la saviesa popular.