La CEOE proposa que la indemnització per acomiadament objectiu en els contractes indefinits es redueixi dels 20 als 12 dies amb un màxim d'un any, a pagar en la seva totalitat per l'empresari, i que en cas de l'acomiadaments improcedents passi de 45 a 20 dies, dels quals vuit dies anirien a càrrec del Fogasa, també amb un màxim d'un any, enfront dels dos actuals. Així ho va explicar el president de la CEOE, Joan Rosell, en roda de premsa per presentar les propostes de la patronal, resumides en set punts, abans de la seva remissió als partits que concorren a les eleccions del 20N, en què fins i tot va deixar oberta la possibilitat que no hi hagi indemnització en el cas d'acomiadament objectiu per causes econòmiques, com ja ocorre amb l'acomiadament objectiu disciplinari.

Així, preguntat per si de cas desapareixeria aquesta indemnització, Rosell va dir: "Si l'acomiadament és procedent, res, és acomiadament procedent. Dependrà. El concret seria un 20 (per a l'improcedent) i l'altre 12 (procedent)". Això sí, va considerar necessari que s'aclareixi encara més les causes de l'acomiadament.

En el document presentat, la patronal proposa a més simplificar les 43 modalitats de contracte actuals a un total de sis -indefinit, temporal, fix discontinu, d'obra i servei, a temps parcial i de formació-, així com "flexibilitzar" els contractes a temps parcial i de formació.

Previsions 2012

En defensa seva, Rosell va advertir que "el punt més negre a partir del qual ens hauríem de recuperar pel que fa a destrucció de llocs de treball pot tenir lloc amb tota probabilitat en el primer trimestre de 2012", però va assegurar que "els empresaris volen contractar per naturalesa". L'obstacle, a la seva manera de veure, és la legislació laboral vigent per l'alt cost de l'acomiadament.

"Els fets demostren que la legislació espanyola no serveix per a la nova economia, està obsoleta", va assenyalar el president de la patronal abans de postil·lar que la vigent legislació laboral "s'ha convertit més en una llosa que en una possibilitat de creació de llocs de treball".

Segons Rosell, "no cal satanitzar la sortida del mercat de treball", al que va afegir que cal que "si els empresaris han d'acomiadar que no tinguin els impediments que tenen".

"Quantes més facilitats donem a la sortida del mercat de treball més possibilitats haurà que els hi empresaris s'atreveixin a contractar", va afegir.

D'altra banda, el document també fa propostes per reduir el dèficit, partint de la reducció de la despesa corrent, inclou propostes per a restablir el crèdit i aposta per la unitat de mercat, entre d'altres qüestions. Si bé, a més advoca per "introduir mecanismes de moderació de la demanda, a través de la participació dels usuaris, en els serveis públics congestionats".

En paraules de Rosell, la CEOE "deixa oberta" d'aquesta forma la possibilitat d'aplicar el copagament en la sanitat, la justícia i l'educació.