Els ajuntaments dels municipis de la costa espanyola concentren la major part del deute viu del país. Així ho conclou en un informe i un mapa l'empresa AIS i la tecnologia d'ESRI. Entre els municipis que han de suportar major ràtio d´endeutament per habitant es troben les localitats de Santa Sunna i Platja d´Aro, entre d´altres.

D´altra banda, la zona cantàbrica i de Galícia breguen amb més èxit amb el deute i són principalment els ajuntaments bascos els que tenen més deutes.

En termes absoluts, Madrid amb més de 6.450 milions d'euros és l'ajuntament més endeutat de l´Estat. El segueixen el de Barcelona, amb una mica més de 1.200 milions de deute i el de València amb 890.000 euros. A continuació hi ha els consistoris de Saragossa amb 748.000 euros, Màlaga amb una mica més de 740.000 euros i Sevilla, que no arriba al mig milió d'euros.

A la costa càntabra l'ajuntament amb major nivell d'endeutament és el de Gijón amb gairebé 170.000 euros.

A l'altre costat del rànquing, hi ha els municipis de la província de Sòria, que entre tots no arriben a un deute de 32.500 euros.

Hi ha també consistoris que no tenen deute. El municipi amb més habitants que està en aquesta situació és Colmenar Viejo, amb gairebé 45.000 empadronats, el segueixen poblacions com Tres Cantos, Sestao o Durango.

Deute per habitant

Pel que fa a nivell d'endeutament per habitant, Madrid deixa el lloc al capdavant de la llista i són els ajuntaments de municipis petits els que lideren el rànquing. Destaca Aguilar de Segarra, a la província de Barcelona, amb un deute de més de 9.000 € per habitant. El segon consistori amb major nivell de deute per habitant és Monasterio de la Sierra (Burgos), amb 8.700 €, i el tercer Ochánduri (La Rioja) amb 7.810 €/habitant.

Entre els ajuntaments amb major ràtio d'endeutament per habitant estan nombrosos municipis turístics com Santa Susanna, amb un deute de més de 3.000 € per habitant, Platja d'Aro amb 2.500 €.

El nivell de deute per habitant de Madrid no supera els 2.000 €, la qual cosa la situa en el lloc 69 del rànquing, a un nivell molt similar al de municipis com Cunit (Tarragona), Tossa de Mar (Girona) o Benasque (Osca) , que tenen entre 200 i 1.400 vegades menys població que la capital.

Millor ràtio encara té l'Ajuntament de Barcelona, ja que el seu deute per habitant no arriba als 750 €. Per sobre amb entre 1.100 i 1.500 euros per habitant estan ciutats com Màlaga, València i Saragossa.

Sobre Vots i Xifres

´Vots i Xifres´ és un retrat de la societat espanyola a través d'una aplicació web basada en mapes intel•ligents. En Vots i Cifras.com pot contemplar un mapa interactiu amb milers de dades electorals, informació sociodemogràfica, i estils de vida de la societat espanyola.

Actualment gràcies a aquesta forma de visualització geogràfica de dades estadístiques es pot veure sobre el mapa com es reparteix la riquesa a l´Estat espanyol (nivell d'ingressos per llar), on es localitzen les bosses de pobresa, on estan ubicades les grans fortunes, quins ajuntaments presenten major endeutament, com ha evolucionat l'atur, etc. Això ofereix un retrat molt complet i molt visual de com és la societat espanyola avui.