La supressió de les quotes obligatòries que fins ara les empreses pagaven a les cambres de comerç obligarà a reduir més d'un 40% el pressupost i la plantilla de la de Girona. El president, Domènec Espadalé, va detallar que el pressupost del 2011 -encara amb quotes- ha estat de 2,8 milions d'euros i que la previsió per al 2012 és arribar a un pressupost d'entre 1,5 i 1,6 milions d'euros. Això tenint en compte que les empreses grans que facturen més de 10 milions han de continuar pagant. Espadalé va assegurar que la conseqüència "més lamentable" d'aquesta davallada és que no poden mantenir tota la plantilla, que era de 46 treballadors. Amb jubilacions anticipades i un ERO que preveuen executar a principis d'any reduiran la plantilla a uns 25.

A principis de juliol, el ple de la Cambra de Girona va aprovar un pla de viabilitat per fer front a la supressió del pagament obligatori per part de les empreses de la quota de les cambres de comerç és una de les mesures que va adoptar el govern espanyol fa un any, a través del reial decret 13/2010 del 3 de desembre d'actuacions el l'àmbit fiscal, laboral i liberalitzadores per fomentar la inversió i la creació d'ocupació.

En aquell pla es contemplava que el pressupost de la Cambra per a l'any 2012 arribés als 1,8 milions d'euros, que baixaria fins als 1,62 milions al 2013. La realitat és que aquelles previsions s'han revisat a la baixa. En declaracions a l'agència ACN, Domènec Espadalé apunta que le pressupost definitiu per al 2012 se situarà entre els 1,5 i 1,6 milions d'euros. D'aquests, uns 400.000 els aportaran les empreses que facturen més de 10 milions d'euros, que al 2012 encara hauran de pagar quota obligatòria a la Cambra.

La Cambra de Comerç de Girona té la intenció de reunir-se amb les 200 empreses més potents de la zona per convèncer-les perquè contribueixin amb quotes voluntàries. De moment, però, encara no ho poden fer perquè el Consell Superior de Cambres d'Espanya encara no ha fixat quin import serà el d'aquestes quotes voluntàries. "Volen esperar a que hi hagi la nova llei de cambres, però amb les eleccions han passat mesos i encara no s'ha fet res", va lamentar Espadalé que espera que properament es desencalli la situació.

"Aquesta davallada és tan difícil de gestionar que simplement som incapaços de fer-ho", comenta Espadalé que assegura que "per sobreviure" han hagut de mancomunar serveis amb altres cambres properes i retallar plantilla.

Pel que fa a l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que fa temps que s'està negociant, al juliol es va informar que afectaria 11 persones. Segons les previsions de la Cambra, entre l'ERO i les jubilacions i les jubilacions anticipades, la plantilla passarà de 46 treballadors a només 25 en només un any. "Per mi és molt dolorós, preferiria no haver-ho de fer però no ens queda més remei", assegura.

Descarta fusions

Pel que fa a mancomunar serveis, el president assegura que tenen clar que cada vegada han de buscar més complicitats amb les cambres de Sant Feliu de Guíxols i Palamós, les més properes al territori, sobretot per desenvolupar els 25 encàrrecs que el Govern ha fet a totes les cambres i pels quals ha destinat 2 milions d'euros. "Sabem que haurem d'anar plegats perquè les intencions són bones però els recursos escassos", opina Espadalé. Tot i això, assegura que no s'ha plantejat l'opció de fusionar les tres cambres.

Segons Espadalé, la "línia vermella" que no poden creuar a l'hora de retallar és "menyscabar" l'eficàcia del servei que ofereix la Cambra de Comerç. "Ara més que mai hem de demostrar a les empreses que som útils perquè es decideixin a pagar quotes voluntàries", afirma Espadalé.

Sectors estratègics

La Cambra es vol centrar en alguns sectors estratègics a les comarques gironins com són la logística, el turisme o les exportacions. De moment, han creat el "club de la internacionalització" que ofereix facilitats i bonificacions a les empreses que exportin a l'estranger a canvi d'una quota anual de 500 euros.