Els sindicats CCOO i UGT van denunciar ahir la pràctica irregular de moltes indústries càrnies a Catalunya, que insten els empleats a constituir-se en "cooperatives de treballadors que el que en realitat emmascaren són falsos autònoms que no fan vacances, no cobren res quan estan de baixa per malaltia o accident, etc.". Les centrals sindicals calculen que "a Catalunya pot haver-hi uns 20.000 treballadors, falsos autònoms, que no consten com a plantilles d'aquestes empreses".

CCOO i UGT van fer pública aquesta situació després d'una assemblea en la que van denuncien la situació de bloqueig de la negociació col·lectiva en els dos convenis d'Indústries Càrnies i el d'Escorxadors d'Aus i Conills. Aquests dos convenis afecten més de 100.000 treballadors a nivell estatal, dels quals 40.000 són catalans.

Els sindicats expliquen que l'estratègia de les patronals "no és una altra que la dilatació en el temps de les negociacions a l'espera que el nou govern central decreti una reforma laboral que satisfaci les seves reivindicacions, que són congelació salarial, més flexibilitat i augment de jornada".

Asseguren que la postura de la patronal és inflexible, i que no es mou de la seva proposta: Congelació salarial per al 2011, augment de la jornada laboral, flexibilitat total d'horaris i jornada, i eliminació de complements.

"Aquestes pretensions suposen fer retrocedir les condicions laborals als anys 80, quan es van començar a negociar aquests convenis. És a dir, una absoluta desregulació del sector", denuncien els sindicats.

Segons CCOO i UGT, les patronals addueixen que el sector carni està patint una forta crisi i que hi ha massa rigidesa laboral. No obstant, els sindicats apunten que les 25 empreses catalanes més importants van incrementar de mitjana un 9,75% la seva facturació entre 2010 i 2011, i en els últims tres anys les exportacions han augmentat un 30%. A més, recorden, els costos laborals només representen el 13% del total del producte (la mitjana a la indústria és del 16%) i la jornada laboral anual també és superior a la mitjana (1.750 hores).

Els dies 22 de desembre (conveni de càrnies) i 27 de desembre (conveni d'escorxadors) s'han convocat trobades de mediació entre patronals i sindicats. Si no s'arriba a cap acord ni les patronals fan cap moviment que permeti un avenç en el desbloqueig, els sindicats asseguren que convocaran mobilitzacions al sector.