El Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (Carec) de la Generalitat aposta per una reducció de les cotitzacions socials i per l'augment en paral·lel dels impostos sobre el consum, com l'IVA, i les rendes del capital, entre d'altres, per afavorir la reactivació econòmica.

El Carec, presidit pel president d'Abertis, Salvador Alemany, ha lliurat al Govern dos informes centrats l'un en la millora de la dimensió empresarial a Catalunya, i l'altre en propostes per a una fiscalitat orientada a afavorir la reactivació econòmica.

En aquest segon informe, i com a mesures a aplicar a curt termini, l'organisme assessor aposta per la reducció de les cotitzacions a la Seguretat Social, juntament amb un millor ajustament entre costos laborals, productivitat i preus que s'espera de la reforma de la negociació col·lectiva en marxa.

L'informe del "grup de savis" també assenyala que el descens de recaptació resultant d'aquesta disminució de cotitzacions caldria compensar-lo amb l'increment d'altres impostos, com l'IVA, la imposició especial sobre algunes formes específiques de consum, alguns punts en rendes de capital i alguna altra mesura financera d'acompanyament.

En aquest sentit, es mostra favorable a un impost específic sobre estades turístiques i a nous gravàmens sobre els vehicles tot terreny, de gran cilindrada i de luxe.

En tot cas, l'informe considera que el gruix de la compensació es basaria en l'Impost sobre el Valor Afegit, i recorda que en l'actual procés d'harmonització fiscal a la UE hi ha "prou recorregut fins a arribar a les mitjanes europees".

En sentit contrari, proposa l'aplicació més extensiva del tipus reduït de l'IVA per als serveis públics essencials en els àmbits de l'educació i la sanitat.

Règim fiscal

El Carec també creu necessari avançar en l'harmonització europea del règim fiscal aplicable a les rendes fàcilment deslocal·litzables, com les Institucions d'Inversió Col·lectiva -SICAV- i societats patrimonials.

L'organisme assessor recolza els treballs de la Comissió Europea en l'àmbit de la imposició de les transaccions financeres.

En canvi, no considera adequada la reintroducció de la desgravació fiscal a l'IRPF per inversió en habitatge, si bé se suggereix l'estudi d'altres alternatives posades en marxa en diversos països per dinamitzar el sector immobiliari.

En relació amb les mesures a mitjà termini per afavorir un creixement sostingut i competitiu, proposa analitzar la introducció d'incentius fiscals per afavorir la solvència de les empreses reforçant els seus fons propis, i una revisió de les deduccions de l'Impost de Societats.

El document també aposta per lluitar contra el frau fiscal i estima essencial el paper de les administracions tributàries en aquest terreny, mitjançant una adequada cooperació internacional i una eficient labor d'inspecció i comprovació. En aquest àmbit, el consell assessor contempla la possibilitat de recuperar el règim de transparència fiscal en determinats casos i condicions.

Més competitivitat

Amb aquests canvis en la fiscalitat, el Carec entén que s'afavoriria la competitivitat de les empreses, tant a nivell internacional com en el mercat domèstic, "amb el consegüent impacte positiu en termes de producció, generació de renda, augment del consum i, en última instància, de creació de nova ocupació".

L'organisme opina que, davant l'absència del crèdit com a palanca de la reactivació, "el creixement ha de provenir de l'augment de la competitivitat", que en les circumstàncies actuals de reformes estructurals, "s'haurà de procurar a través de la reducció directa dels costos unitaris".