Iberia cancel·larà avui més d'un centenar de vols en la primera de les dues jornades de vaga de pilots convocades pel Sepla en protesta per la creació d'una filial de baix cost, Iberia Express, que es dedicarà, des del març de 2012, als vols de curt i mitja abast.

Sepla-Iberia creu que la creació d'aquesta companyia és il·legal, ja que vulnera l'annex 10 del Conveni Col·lectiu dels pilots, que indica que no es pot segregar l'activitat de la companyia i que estableix que les operacions a l'aeroport de Barajas han de ser realitzades per personal (tripulants tècnics) de l'aerolínia.

Segons el Sepla, la creació d'Iberia Express suposarà la desaparició d'uns 5.000 llocs de treball, ja que la direcció de la companyia preveu "treure 40 avions per a la filial". El sindicat va criticar a Iberia per no haver acceptat la seva proposta de reunir-se "cada dia" per arribar a un acord i desconvocar la vaga i va criticar el rebuig de l'empresa al pla proposat pel col·lectiu per estalviar costos i salaris si la nova línia aèria ?s'ubiqués en el si de l'actual companyia.