El Govern acompanyarà els pressupostos amb una proposta que preveu que doni un impuls decidit a la dació en pagament. Es tracta de la bonificació del 100% de l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats quan la hipoteca es transformi en un lloguer amb opció de compra.

D'aquesta manera, no es gravaria l'adquisició d'aquest immoble per part de l'entitat bancària, ni tampoc el retorn a les mans de l'antic propietari si aquest disposa dels recursos necessaris per tornar a adquirir l'habitatge. Segons el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, d'aquesta manera se solucionarien "situacions crítiques d'impagament d'hipoteques sense fer desnonaments".

El lloguer amb opció de compra s'haurà de signar amb una durada no inferior a 10 anys i l'import màxim bonificat serà equivalent a l'aplicació del tipus imposable sobre els primers 100.000 euros del preu de l'habitatge. De la seva banda, les quotes del lloguer hauran de ser negociades entre el llogater (antic propietari) i l'entitat bancària. Mas-Colell ha destacat que aquest tipus de solucions a problemes derivats dels impagaments de les quotes hipotecàries ja es produeixen actualment, però el Govern vol que es potenciïn amb aquesta bonificació sobre l'Impost de Transmissions Patrimonials.

Tot i aquesta mesura, la Generalitat preveu que la recaptació de l'impost sobre actes jurídics documentats durant el 2012 ascendeixi a 72,5 milions d'euros, ja que s'incrementarà el tipus general d'aquest impost.