Josep Maria Bregante Castellà, fundador d'Acebsa, una de les companyies líders a Europa en la fabricació de coure esmaltat, va morir dissabte als 91 anys d'edat a Acapulco, ciutat mexicana en la qual tenia residència i on solia passar la meitat de l'any. Bregante forma part d'una generació d'empresaris que, a partir dels anys 40 i 50, van establir les bases de l'actual indústria gironina. Noms com Eduard Soler i Josep Palau (Soler&Palau), Manel Xifra i Boada (Comexi), Jaume Casademont (Casademont SA) o Josep Maria Lleal (Dytsa) van crear empreses d'èxit del no res en un país que sortia més que empobrit d'una Guerra Civil que va causar estralls entre la població i el teixit industrial català.

Josep Maria Bregante va néixer a Casp (Saragossa). Fill de ferroviari, el seu pare va ser cap d'estació de ferrocarril a Granollers i per aquest motiu ell, en acabar els estudis primaris, va cercar una feina a prop i va començar a treballar a Aismalibar, una fàbrica ?d'aïllaments de mica i fil elèctric. La seva primera destinació fou al departament d'administració, però el seu esperit emprenedor i la seva curiositat per aprendre noves coses el van empènyer a demanar el seu trasllat a la fàbrica, on hi va desenvolupar diverses tasques.

Amb 18 anys fou cridat a files, en l'anomenada Lleva del Biberó i s'incorporà al front de Lleida. Els avatars de la Guerra Civil van fer-lo passar més de set anys fent de soldat i experimentar l'internament al camp de concentració de Huelva. Acabat el servei militar i tornat a casa, el seu pare fou destinat a l'estació ferroviària de Riudellots. En Josep Maria Bregante va prendre contacte aleshores amb la masia de la família Boadas que era a prop de l'estació, i els va convèncer que substituïssin la cort de porcs per un parell de màquines per elaborar "micanites" (aïllaments amb mica) i tubs aïllants. Van començar a treballar en unes condicions dures, transportant els sacs de ciment per adequar el local en bicicleta i fent ells mateixos les obres. Així van ser els inicis d'Acebsa (Aislantes Conductores Esmaltados y Barnices SA).

El 1951 decidiren constituir una societat, en què hi participaren dos membres joves de la família Boadas, entre d'altres. La duresa de les circumstàncies, però, no havia canviat: el coure, en aquella època tenia un contingent molt limitat i era realment complicat poder comprar la matèria primera ni tan sos "al preu que fos". Eren temps d'estraperlo i de tancament de fronteres... Però se'n van sortir.

Als anys seixanta, van constituir una empresa al Líban i una altra a l'Uruguai. Tot i que cap de les dues experiències va reixir, Bregante va tenir clar que internacionalitzar-se era clau per al futur de la companyia. Aviat començaria a exportar a França i, en l'actualitat, els mercats internacionals suposen més de la meitat de la facturació de la companyia.

Acebsa, que ocupa 180 treballadors, fabrica fil de coure esmaltat rodó i rectangular -als anys 90 va revolucionar la tecnologia munidal de fabricació en el sector- per als sectors de l'automòbil, els transformadors, els motors i l'energia eòlica. Així mateix, també ha desenvolupat tecnologia pròpia en la fabricació de maquinària que comercialitza entre altres empreses del sector.

Josep Maria Bregante va a començar a deixar l'empresa en mans del seu fill Josep Maria Bregante Ventura a principis dels 90, havent mantingut encara funcions executives fins el1994 en que és va desvincular totalment de tota funció executiva. Des d'aquelles dates, ha anat combinant les estades a Mèxic (hi tenia domicili estable) i aquí, on solia visitar amb freqüència l'empresa.

L'any 2003, la Generalitat de Catalunya el va guardonar amb la Medalla President Macià al mèrit laboral.

En l'actualitat, l'accionariat de la companyia està repartit entre Josep Maria Bregante Ventura, president i conseller delegat, i Maria Dolors Ciurana, vicepresidenta i filla de la cofundadora d'Acebsa, Ramona Boadas Puig.