Els plans de pensions tenen l'avantatge que s'adapten no només al perfil inversor, sinó també als seus objectius d'estalvi. Els plans de pensions, com a bons productes d'estalvi a llarg termini que són, s'han de planificar amb una estratègia ben definida sobre la base de l'edat, situació econòmica i perfil de risc de l'inversor.

Dins dels plans de pensions ens trobem diferents categories, depenent de la composició de la cartera de les inversions del pla.

Així tenim plans de pensions de renda fixa, renda mixta i renda variable. Escollir un o altre dependrà, com sempre, de l'actitud de risc del partícip del pla: els de renda fixa per als més conservadors i els de renda variable per als més intrèpids. Un comparador de plans de pensions serà una ajuda inestimable per seleccionar adequadament entre l'àmplia oferta existent.

El més adequat seria que la renda variable fos l'aposta més encertada per als partícips més joves ja que s'obté una major rendibilitat, sempre hi haurà temps de canviar de pla de pensions, sense cap cost, amb vista a buscar una seguretat addicional amb un pla de renda fixa quan ens trobem propers a la jubilació.

Avantatges dels plans de pensions de renda variable

Veient-ho des del punt de vista estratègic, els plans de pensions de renda variable són una excel·lent manera de començar a moure els nostres estalvis durant els primers anys del nostre pla. El principal avantatge de la renda variable és la rendibilitat.

Si mirem enrere, veurem com els plans de pensions que van invertir més del 90% en Borsa, van aconseguir rendibilitats de fins a un 1%.

Aprofitant les tendències del mercat

Si fa cinc anys haguéssim invertit 10.000 euros en un pla de pensions de renda variable com el d´ING Direct S & P 500 haguéssim obtingut una rendibilitat anual del -2,52%. Però si aquesta mateixa quantitat la haguéssim invertit en l'últim any, la rendibilitat hagués estat d'un 20,75%, ni més ni menys.

Invertir en un pla de pensions de renda variable suposa assumir un cert nivell risc, que en alguns casos pot arribar fins a un nivell alt o molt alt. La recompensa és una molt bona rendibilitat a llarg termini.

Què passa si el nostre pla de pensions de renda variable es troba en un cicle baixista del mercat? Imaginem que contractem un pla de pensions de renda variable amb 40 anys, durant tot aquest llarg termini fins a la jubilació, ens trobarem amb cicles alcistes que compensaran els cicles baixistes que pugui travessar el mercat en el moment de la seva contractació. A llarg termini, el resultat sempre serà molt més positiu que triant una opció més conservadora com un pla de pensions de renda fixa.

Davant d'un cicle baixista, la millor opció és seguir realitzant aportacions mensuals, d'aquesta manera comprarem participacions a altres preus, i no assumirem el risc de comprar en un moment en què el preu dels actius pot ser pitjor en termes de rendibilitat.

La rendibilitat mitjana dels plans de pensions de renda variable i la renda variable mixta, han aconseguit guanyar la batalla a la inflació en l'últim any. No hi ha molts productes que puguin dir el mateix.