Omplir la cistella de la compra és avui un 48% més car que fa deu anys, coincidint amb l'arribada de l'euro, mentre que els salaris no han pujat més d'un 14%. Segons un estudi de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), agafant els estudis que fa anualment sobre el cost de la cistella de la compra, si a l'abril del 2001 valia 4.600 euros, al maig del 2011 sortia per 6.800. Per exemple, els ous han pujat un 114%, el pa un 85%, la llet un 48%, l'arròs un 45% i l'oli un 33%, entre d'altres. Mentrestant, els sous no han pujat en la mateixa proporció, només ho han fet en un 14% i l'IPC ha patit una variació no superior al 32%. Només han baixat de preu la tecnologia, la premsa, els cotxes i la carn de porc.

El transport també ha augmentat, en aquest cas, entre un 45% i un 58%. Concretament, el tren és un 45% més car que el 2002, segons dades de l'INE; l'autobús és un 48% més car, el transport urbà ha augmentat un 58% i el preu dels carburants s'ha incrementat un 82% més que abans de l'arribada de l'euro.

Pel que fa el preu de l'habitatge, sector que en el transcurs d'aquests deu anys ha patit una bombolla, també ha experimentat un augment notable. Els habitatges nous, segons els preus establerts a la Societat de Taxació, han pujat un 66%, mentre que els de segona mà ho han fet entre un 70%, a Barcelona, i un 78%, a Madrid.

Els salaris no han crescut en la mateixa proporció que els productes de primera necessitat i transports. Han augmentat un 14%, passant dels 19.802 euros bruts a l'any de mitjana als 22.511 euros dels 2009.

Pel que fa la variació de l'IPC, ha estat del 32%, calculat en base a l'alimentació, roba, comunicacions, transport, oci i altres despeses quotidianes, però no sobre el preu de compra de l'habitatge. En canvi, sí que es tenen en compte els lloguers.

La tecnologia baixa de preu

En contra de la tendència a l'alça de les partides anteriors, la tecnologia ha anat baixant de preu a mesura que el seu ús s'ha anat massificant.

Els televisors, cadenes de música i lectors de DVD costen avui un 62% menys que abans de ?l'arribada de l'euro; les videocàmeres i gravadores DVD un 6% menys que el 2001; les càmeres de fotos un 72% menys i el preu mitjà dels electrodomèstics ha baixat un 4%.