El nou Govern encapçalat per Mariano Rajoy acomiadava l'any amb un paquet de mesures per retallar la despesa en 8.900 milions d'euros i reduir el dèficit que, segons l'Executiu, s'eleva fins al 8 per cent, quan el compromís amb Europa era de no superar el 6 per cent. Entre les iniciatives aprovades en l'últim Consell de Ministres destaca l'increment d'impostos directes com ara la implantació d'un gravamen progressiu a l'IRPF durant dos anys. Els experts consultats afirmen que era previsible un pla d'ajust tot i que temen que les mesures adoptades puguin alentir la reactivació econòmica. També auguren que el pla aprovat és tan sols el principi i no descarten una alça de l'IVA de cara el mes de març, en el marc dels nous Pressupostos per al 2012.

La Unió Europea també ha fet les seves primers valoracions. El vicepresident de la Comissió Europea i comissari d'Assumptes Econòmics, Olli Rehn, va lamentar divendres passat la "considerable desviació" en l'objectiu del dèficit del 6 per cent marcat per al 2011, tot i que va celebrar el "significatiu" paquet de mesures presentat per l'Executiu de Rajoy.

ESTEVE GIBERT

PRESIDENT COL·LEGI ECONOMISTES GIRONA

El que en principi esperaven els experts era que hi hagués un increment de l'IVA i una rebaixa en les cotitzacions socials. Aquest conjunt d'operacions fetes simultàniament es considera una espècie de devaluació interna que ajuda a millorar la competitivitat de les empreses, rebaixant les despeses i intentant mantenir l'equilibiri de la recaptació"

Malgrat les previsions de la majoria dels experts que apuntaven a un possible increment de l'IVA abans d'acabar el 2011, finalment l'Executiu encapçalat per Mariano Rajoy ha optat per incrementar els impostos directes en lloc dels indirectes. "La sorpresa global ha estat que entressin en els impostos directes. Per un costat o per un altre, la renda disponible efectiva ens l'estan reduint", assegura el president del Col·legi d'Economistes de Girona, Esteve Gibert, que també augura un increment de l'IVA de cara a aquest any. "Molt em temo que aquestes mesures continuïin a partir del segon trimestre de l'any amb un increment de l'IVA".

A l'hora de valorar les conseqüències immediates de les mesures aprovades, Gibert assegura que un increment de l'IVA hauria tingut una repercussió més directa sobre el consum que no pas la modificació de l'IRPF.

"Una pujada de l'IVA hauria tingut un impacte més directe en el consum. Pensem que les pujades d'impostos són el futur ja que de moment no en les trobarem a sobre la taula. L'argumentació que estan fent les autoritats d'economia i hisenda per justificar l'increment de l'IRPF és que aconsegueix un efecte més distributiu", assegura.

Dolors bassa

secretària ugt girona

Pensem que aquestes mesures no serveixen per reactivar l'economia ni impulsar l'ocupació. Són una vegada més retallades que en cap cas creen ocupació"

La secretària general de la UGT a les comarques gironines, Dolors Bassa, a més critica la congelació del salari mínim interprofessional. Una decisió que considera "injusta" perquè "repercuteix en les rendes més baixes".

Bassa coincideix amb els economistes gironins consultats i preveu una propera pujada de l'IVA. "És possible que s'apugi l'IVA, una mesura que tornaria a ser injusta perquè repercuteix a tothom". Per Bassa, la solució passa per "anar cap a una fiscalitat redistributiva i progressiva.

La secretària general de la UGT a les comarques gironines creu que les darreres mesures aprovades per l'Executiu frenaran la recuperació econòmica. "No és dóna sortida, es fa una regressió".

Bassa destaca com a mesura positiva l'increment de les pensions malgrat que assegura que l'augment de l'1 per cent és insuficient perquè està per sota de l'increment de l'IPC.

josep anguera

economista

Les mesures eren molt esperables. El que passa és que el missatge que està donant el Govern peca de pessimista. La reacció d'empresaris, treballadors i estalviadors pot ser negativa i no afavorir la recuperació"

Per a l'economista Josep Anguera una de les claus per sortir de la crisi és reactivar l'activitat econòmica del país. "Per aconseguir l'increment de l'activitat econòmica s'ha de dir la realitat. La realitat és que no estem tan malament com diuen els governs de la Generalitat i de l'Estat espanyol. Trobo a faltar missatges positius, no voluntaristes sinó reals", assegura Anguera, que recorda que molts països de l'entorn tenen uns nivells d'endeutament més elevats que Espanya.

Segons aquest economista, els missatges pessimistes podrien alentir la reactivació econòmica ja que afavoreixen la contenció dels inversors.

Anguera tampoc descarta un futur increment de l'IVA. "Segurament passarem al 21 per cent, que és l'estandard europeu. Encara hi ha un marge de maniobra. Malgrat que el Govern va fer la campanya dient que no apujaria els impostos, ja s'ha vist que aquesta promesa electoral no s'ha complert", assegura.

Pel que fa a la congelació del salari mínim interprofessional en 641 euros, Anguera confia que serveixi "d'estímul a l'ocupació i més tenint en compte que el Govern de l'Estat implantarà els minitreballs que combinen activitat de treball amb estudi". "Fins ara el salari mínim era una referència que afectava poca gent de la població activa. Ara cada vegada hi ha més gent que demana treballadors i ofereix el salari mínim", afegeix.

juan velarde

tribunal de comptes

Són mesures molt dures, però racionals, i és només el principi, n'hi haurà més"

Juan Velarde, membre del Tribunal de Comptes, qualifica les mesures aprovades divendres passat de "necessàries". Assegura que "l'única sortida és amb sacrifici i fins ara això eren només paraules, ara començarem a veure-les". Segons el seu parer, actuar sobre l'IRPF permet que el càstig sigui més equitatiu però, a més, el conjunt de mesures "castiga a tothom". En la declaració de la renda i en les rendes de capital "el càstig més dur serà per als que tenen, de la mateixa manera que pateixen els que menys tenen en congelar el salari mínim interprofessional".

ángel de la fuente

investigador del csic

Aquestes pujades d'impostos sense cap mena de dubte afectaran el consum, que continuarà baixant"

L'economista i investigador de l'Institut d'Anàlisi Econòmica (CSIC) assenyala que si el dèficit és del 8 per cent en lloc del 6 per cent "suposa que d'algun lloc han de sortir 15.000 milions d'euros. No sé si hi ha marge per retallar tant que compensi aquesta xifra, així que no queda una altra sortida que no sigui apujar impostos". En opinió de De la Fuente, és millor apujar l'IRPF que tornar a augmentar l'IVA -l'anterior Govern socialista el va incrementar l'1 de juliol de 2010-. "Aquesta fórmula permet repartir l'increment de manera més progressiva". I el però? "Doncs que les rendes més altes són quatre, així que l'esforç més intens el realitzarà la classe mitjana, encara que es castigarà menys les rendes més baixes". La pujada impositiva, "sense cap mena de dubte, afectarà el consum", assegura.

jesús sanmartín

president assessors fiscals

Ja vam avertir a l'estiu que per recaptar s'havia d'actuar sobre l'IRPF"

Jesús Sanmartín, president del Registre d'Economistes Assessors Fiscals d'Espanya (REAF) assenyala que l'increment de l'IRPF "és normal si de veritat es vol recaptar d'una manera significativa. Ja ho vam advertir a l'estiu". També destaca l'increment fiscal sobre les rendes de capital i l'IBI, del qual es beneficiaran els ajuntaments. També adverteix del risc que el consum, que ja està en uns nivells mínims, pateixi una nova contracció. "Potser unes mesures tan contundents i per sorpresa siguin necessària per a frenar el dèficit i llançar missatges, però són dures i afectaran més la classe mitjana", conclou.