Girona ha tancat l'any 2011 a Girona amb un creixement dels ?preus del 2,5%, la mateixa taxa que en el conjunt català i una dècima per sobre la mitjana estatal. La xifra és un punt inferior a la de tancament de 2010 després de 8 mesos de tendència a la baixa. De fet, la dada de desembre és la més baixa dels darrers quinze mesos.

L'abaratiment en termes anuals dels preus dels carburants i lubricants, i els seus efectes en el transport, i l'estabilitat dels preus del tabac -dos grups de la cistella que registraven augments el desembre del 2010-, han influït en el descens de l'índex anual de l'IPC, que és el que marca en molts convenis col·lectius els augments salarials.

L'oci i la cultura, per contra, han augmentat de preu al conjunt de l'Estat un 1,3% interanual, nou dècimes per sobre de la xifra registrada el mes passat. L'INE ha explicat aquesta variació per la pujada dels preus de viatges organitzats i serveis recreatius i esportius durant el darrer mes.

La inflació subjacent, que valora la variació de preus d'una cistella mitjana sense tenir en compte els aliments ni l'energia, els preus més volàtils, s'ha situat en una taxa de l'1,5% interanual. L'indicador ha reduit nou dècimes la diferència amb l'índex general de preus.

Amb aquestes dades de l'IPC, l'economia espanyola ha registrat un increment de preus quatre dècimes per sota de la mitjana de l'Eurozona. La dada és especialment rellevant perquè la inflació a l'Estat va arribar a superar al febrer en un punt l'índex de preus del conjunt de la Unió Monetària.

Els dos principals sindicats a Catalunya, UGT i CCOO, van denunciar ahir l'empitjorament del poder adquisitiu dels treballadors davant la pujada dels preus dels serveis bàsics.

De la seva banda, la patronal Pimec destaca que, per segon mes consecutiu, l'augment de preus se situa per sota de l'observat en el conjunt de la UE, fet que comporta que les economies catalana i espanyola guanyin competitivitat.