Males perspectives per al mercat de treball espanyol a curt termini. El Servei d'Estudis de BBVA preveu que la taxa d'atur escalarà fins al 24,4% al 2012 i repuntarà al 24,6% al 2013, any en què començaria a baixar. Segons l'entitat financera, és probable que al llarg de 2012 es destruexin prop de 2.000 llocs de treball diaris a tot l'Estat.

Des del Servei d'Estudis de BBVA consideren que caldria reduir costos no per la via de l'ocupació sinó per la de la jornada laboral, a la vegada que asseguren que no cal inventar res, simplement copiar les bones pràctiques de països com Alemanya.

En l'informe presentat ahir, BBVA Research descarten que Espanya arribi als 6 milions d'aturats i xifra la punta màxima en uns 5,7 milions, als quals es podria arribar en el primer trimestre de 2013.

Segons l'estudi, l'economia espanyola cauria un 1,3 per cent al 2012 i es recuperaria al 2013, amb un lleuger repunt del 0,6%. No obstant això, remarca que les previsions de l'estudi no incorporen cap de les reformes laborals que podrien aprovar-se demà mateix en el Consell de Ministres, i que podria modificar les previsions realitzades.

D'altra banda, el president del Govern, Mariano Rajoy, va ratificar seu compromís amb l'austeritat i les reformes per créixer i crear ocupació, encara que va advertir que aquest any "serà dolent" i que empitjoraran encara més les xifres de l'atur.

"És difícil imaginar un punt de partida pitjor per a aquesta legislatura" , va dir en el debat que el ple del Congrés va dedicar a l'última Cimera Europea.

El president va afegir que "això no s'arreglarà en mitja hora i aquest any serà dolent; vostès parlaven de brots verds i ens han portat aquí; jo no faré el mateix", va subratllar per criticar l'anterior Govern socialista.

Rajoy va ser especialment pessimista davant l'evolució de l'ocupació perquè "la situació no pot ser més greu" i les xifres de l'atur "no milloraran a curt termini; és més, durant el 2012 empitjoraran".