Els ministres de Finances de l'eurozona es reuniran avui per analitzar el segon rescat a Grècia, que encara debat el Govern hel·lè, segons va informar el president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker.

La cita que tindrà lloc a Brussel·les fa pensar que al llarg del dia s'arribarà a un acord entre el primer ministre grec, Lukàs Papadimos, i els líders dels partits de coalició perquè es comprometin a abonar i aplicar les mesures d'ajust i les reformes estructurals acordades amb la "troica" a canvi del segon rescat, de 130.000 milions d'euros.

Juncker va anunciar l'encontre ministerial mentre Papadimos i els líders dels partits de l'aliança governant a Grècia -socialdemòcrates, conservadors i ultradreta- seguien reunits.

Fonts europees havien insistit els últims dies que només es convocaria un Eurogrup si tots els elements del segon rescat estaven tancats o pràcticament conclosos.

A més d'una ajuda financera de 130.000 milions d'euros, el segon rescat preveu una condonació d'almenys la meitat del deute grec en mans de la banca, asseguradores i fons, amb la finalitat que el país pugui reduir el seu deute del 160 % al 120 % del PIB fins a 2020.

En principi, s'establia una quitança nominal del 50 % per al sector privat, però la banca ja accepta que haurà d'assumir pèrdues netes del 70 % sobre els seus bons per garantir la sostenibilitat del deute hel·lè.

Grècia necessita com més aviat millor el vistiplau dels seus socis per rebre les primeres injeccions de l'ajuda de Brussel·les i del Fons Monetari Internacional (FMI), ja que el pròxim 20 de març ha de fer front a un pagament de 14.500 milions d'euros en venciments de deute i sense ajuda internacional hauria de declarar-se en suspensió de pagaments.

D'altra banda, la "troica" (FMI, CE i BCE) exigeix la retallada de la despesa pública durant 2012 en un 1,5 % del PIB, uns 3.300 milions d'euros, i la reducció dels salaris més alts en les empreses públiques i la seva immediata privatització.