El director general de La Caixa, Joan Maria Nin, i el president de Bankia, Rodrigo Rato, van desmentir ahir categòricament que les dues entitats hagin iniciat converses sobre una possible fusió. Tots dos van fer manifestacions sobre la qüestió en el marc d'un esmorzar informatiu a Madrid després que El Mundo hagués publicat que el president de La Caixa, Isidre Fainé, i el de Bankia es van reunir amb Artur Mas al Palau de la Generalitat i amb Mariano Rajoy a La Moncloa per donar a conèixer el pla de fusió. Joan Maria Nin va er contundent: "No hi ha res de res". Rodrigo Rato va afirmar que les informacions "són errònies" i que no ha anat a La Moncloa ni a la Generalitat a parlar de la fusió.

Segons la informació d'El Mundo, Fainé i Rato van oferir a Rajoy i Mas la fusió al mes de desembre, i els dos presidents van donar el seu vistiplau a l'operació. Fainé seria el president de la nova entitat, mentre que Rato n'ocuparia la vicepresidència. El gegant resultant controlaria el 22% del negoci bancari amb 8.000 sucursals i 40.000 treballadors. Un dels factors que podria frenar el procés és l'exposició de Bankia al sector immobiliari, que supera els 18.000 milions.

Segona fase de fusions

D'altra banda, Nin va afirmar que la reforma financera del Govern espanyol, i la seva obligació de capitalitzacions, és "un catalitzador" que ha de "precipitar" la segona fase de reestructuració del sistema financer. Segons el director general de La Caixa, el text del decret aprovat pel Govern espanyol ha "esvaït dubtes".

Pel que fa al nombre d'entitats que resultartan d'aquesta segona volta de fusions, Nin va indicar que "hauran de ser menys" que l'actual i alhora s'hauran d'adequar a la mida de l'economia. "Està clar que el camí és el de la reestructuració" i que la cartera creditícia del país caurà un 30%, va assenyalar el vicepresident executiu de l'entitat catalana.