El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va admetre ahir que haurà d'ajustar el pressupost de la Generalitat per a 2012, que acaba d'aprovar el Parlament, i revisar a la baixa les previsions inicials de creixement per a aquest any.

En presentar al desembre passat el seu projecte pressupostari per a 2012, Mas-Colell va preveure que l'economia catalana creixeria aquest any un 0,8%, però ja llavors va reconèixer que era un càlcul "optimista".

Després de fer pública la dada que el PIB de Catalunya va patir en l'últim trimestre de 2011 un creixement negatiu del 0,4%, Mas-Colell va matisar les seves expectatives: "Som conscients que hi haurà una revisió d'aquesta previsió del 0,8%".

El conseller va indicar que els pressupostos de la Generalitat van ser confeccionats d'acord amb la previsió d'ingressos oferta al juliol de 2011 pel Govern Zapatero, previsió que ara es revisarà a la baixa.

Ajustament «dinàmic»

"Caldrà ajustar el pressupost dinàmicament", va admetre Mas-Colell, que va afirmar que fins que no es conegui la previsió real d'ingressos per a aquest any que farà el Govern de Mariano Rajoy en el seu projecte pressupostari, la Generalitat haurà de ser prudent.

"Gastarem prudentment fins que sapiguem quina és la situació en el mes d'abril", va garantir Mas-Colell, conscient que el marge d'actuació de la Generalitat depèn dels Pressupostos Generals de l'Estat, que previsiblement es presentaran a final de març.

De fet, les modificacions introduïdes pel PPC en el projecte inicial de pressupostos de la Generalitat ja obligaran a realitzar alguns ajustos concrets perquè quadrin els comptes. Així ho va reconèixer el propi portaveu del Govern, Francesc Homs, el dia en que va cristal·litzar l'acord pressupostari entre CiU i PP, un document per escrit que a més va incorporar a última hora una frase per deixar clar que la comissió de seguiment del pacte, que crearan les dues formacions polítiques, abordarà els ajustos "en l'àmbit de la despesa".

Pel que fa a l'evolució de l'economia, Catalunya va tancar 2011 amb un increment interanual del Producte Interior Brut (PIB) del 0,7%, enfront del 0,1% que es va registrar en 2010.

Per trimestres, en el primer l'economia catalana va pujar un 0,2%; en el segon i en el tercer, un 0,1% i en el quart s'ha registrat la dada negativa del 0,4%.

El Govern atribueix els números vermells del quart trimestre "a la debilitat de la demanda interna i al menor creixement de les exportacions", i també ho situa davant la situació econòmica europea, amb la crisi del deute que va haver l'estiu.