Clam unànime contra la reforma laboral a Girona. Més de 4.000 persones han respost la crida dels sindicats CCOO i UGT i han pres part a la manifestació que s'ha convocat de manera simultània a cinc ciutats catalanes. La marxa ha estat farcida de crits contra el govern estatal i de proclames a favor d'una vaga general. La manifestació, encapçalada per una pancarta amb el lema 'Ni reformes laborals ni retallades', ha omplert de gom a gom la plaça del Vi. Els sindicats asseguren que, després que se'ls hagi "imposat" aquesta reforma "regressiva", l'única via que tenen ara per fer possible el canvi és "sortir al carrer" per fer sentir la seva veu. I si no se'ls escolta, amenacen amb una vaga general.

Girona ha sortit al carrer aquest migdia per alçar la veu contra la reforma laboral aprovada per l'executiu del PP. Més de 4.000 persones -3.000, segons el Departament d'Interior- han donat suport a la proclama dels sindicats CCOO i UGT i s'han aplegat al centre de la ciutat per protestar contra la nova normativa.

La marxa, presidida pel lema 'Ni reformes laborals ni retallades' ha sortit de la plaça Independència i, durant més d'una hora, ha recorregut l'avinguda Jaume I, Pompeu Fabra i la plaça Catalunya. Durant el recorregut, la marxa ha passat per davant de les seus de la Subdelegació de l'Estat i de la Delegació de la Generalitat. Passaven pocs minuts de la una de la tarda quan la capçalera ha enfilat la plaça del Vi, que els manifestants han omplert de gom a gom, on s'ha llegit el manifest unitari.

Durant tot el recorregut, les proclames, els crits i les pancartes contra la reforma laboral, i a favor d'una vaga general, han estat constants. "Reforma laboral = Furt salarial, ara més que mai unitat", "Ja n'hi ha prou de pactar, ara és hora de lluitar" o bé "Reforma laboral, terrorisme salarial" han estat algunes de les que s'han pogut llegir o escoltar al llarg de la manifestació.

"Ens trobem amb una reforma del tot imposada i regressiva, i l'única manera que tenim ara de fer possible el canvi és sortir al carrer a protestar", ha declarat la secretaria general de la UGT a les comarques gironines, Dolors Bassa. Els sindicats han criticat que els plats trencats de la crisi sempre recaiguin sobre els treballadors i asseguren que el decret llei els "degrada les condicions laborals".

Discriminació en tots els sentits

"És una discriminació en tots els sentits, sobretot amb els contractes que es preveuen per a joves", ha assegurat Bassa. Per a la secretaria, amb aquesta mesura, hi haurà famílies que es trobaran amb la paradoxa que "el pare i la mare aniran al carrer, i els fills tindran un contracte discriminatori que els rebaixarà els drets".

En la mateixa línia també s'ha expressat el seu homòleg de CCOO, Bartomeu Compte. El secretari general ha criticat que l'executiu estatal s'hagi tapat les orelles davant els acords que van assolir sindicats i patronal i hagi tirat pel dret amb la reforma.

"Amb la reforma, als sindicats se'ns treuen els instruments de diàleg i es facilita que les empreses puguin acomiadar; el marge que tenim de defensar els nostres drets i condicions laborals és mínim", ha sentenciat.

Amenaça de vaga general

Tant Bassa com Compte han assegurat que, si el text no es tira enrere, és "molt possible" que s'acabi convocant una vaga general. "Quan s'explica la reforma els treballadors s'esveren, i més quan veuen que per acomiadar només cal acreditar una disminució de vendes i no de beneficis", ha sentenciat la secretaria general de la UGT.

La manifestació d'avui, tot i que centrada en la reforma laboral, també ha criticat els ajustos pressupostaris que porta a terme la Generalitat. "Ens sobta que CiU faci al·legoria del decret llei, quan treu competències a la Generalitat; trobem incomprensible la seva postura, i més quan després de publicar-se la reforma laboral, aquesta mateixa setmana la Generalitat ha anunciat que aplicarà una nova retallada del 3% al sou dels empleats públics", ha criticat la secretaria general de la UGT.

Per últim, Bartomeu Compte també ha precisat que la manifestació d'aquest migdia no oblida aquells qui estan a l'atur. "Ens trobem aquí per protestar contra la reforma laboral, però al mateix temps per impulsar canvis i perquè aquesta manifestació sigui útil a l'hora d'ajudar totes aquelles persones que busquen treball", ha conclòs.

Al llarg del recorregut, entre tots els qui han recolzat la convocatòria de CCOO i UGT, també hi havia polítics del PSC, ERC i ICV. Entre d'altres, han pres part a la marxa els diputats al Congrés per Girona Àlex Sáez (PSC) i Teresa Jordà (ERC), i el diputat ecosocialista al Parlament Joan Boada.

Manifest alternatiu

La manifestació s'ha portat a terme sense incidències fins al final de l'acte. Després de la lectura del manifest per part dels secretaris generals de CCOO i UGT, un grup d'indignats han volgut llegir un manifest en contra dels sindicats i alguns membres de CCOO han intentat aturar-los.

Els membres sindicals han utilitzat diverses botzines perquè els assistents no poguessin escoltar les paraules dels 'indignats' i posteriorment han anat retirant tot el material - altaveus, taules i altres elements de mobiliari- que es trobaven a sobre de la tarima que hi havia muntada a la plaça del Vi.

A causa d'això, alguns dels qui han pres part a la marxa s'han encarat amb els membres de CCOO, dient-los que aquest diumenge "tothom té dret a expressar-se". La concentració s'ha donat per acabada a dos quarts de dues del migdia.