La proposta del Govern de permetre la dació en el pagament per a les famílies amb baixa renda i a l'atur i promoure un codi de bones pràctiques entre les entitats financeres no convenç la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. Marta Afuera n'és la seva a Girona.

Què li sembla la proposta del ministre De Guindos?

Pel que he escoltat, sincerament em sembla una presa de pèl. El ministre De Guindos sembla que faci una campanya de maquillatge per al PP després de la reforma laboral. Estic convençuda que és una maniobra tàctica que inclou alguna petita modificació però que es queda a anys vista del que li reclama la societat: la dació retroactiva.

El Govern vol promoure un codi de bones pràctiques que serà d'adhesió voluntària per part de les entitats financeres.

Què vol dir un codi de bones pràctiques? Com a portaveu d'afectats, em sento insultada per un ministre que diu que es farà un codi de bones pràctiques amb la banca. He estat amb entitats bancàries i els seus responsables de zona per intentar que gent sense ingressos i amb malalties aconseguissin liquidar el seu deute abans d'engegar un procés judicial. I aquests casos costen mesos de pressió social per solucionar-los.

L'anunci del Govern modificarà les seves reivindicacions?

Evidentment que no. Nosaltres continuarem amb la mateixa idea, s'han de canviar les lleis. No n'hi ha prou de donar un copet a l'esquena a la banca i demanar-li que sigui més bona. Aquest anunci està pensat per maquillar la imatge del PP. De Guindos pensa que pot ?enganyar l'opinió pública. La dació en el pagament s'ha de recollir per llei.

La proposta deixa força interrogants a l'aire com ara quin serà el límit d'ingressos per què una família pugui acollir-se a la dació. Tampoc concreta quan entrarà en vigor.

Què pot provocar aquesta proposta? Doncs que per deslliurar-se d'una problemàtica tan enorme com l'habitatge, es deixi la feina. És ridícul. És més problemàtic el tema de l'habitatge que la feina.

Quins altres interrogants li planteja la proposta?

Em pregunto què passarà amb les famílies que ja han estat expulsades de casa seva. Amb un codi de bones pràctiques i fent el gran titular, De Guindos defuig de tota la resta com ara què passarà amb els deutes de les famílies que, per exemple, ja els han embargat les nòmines.