El Govern va proposar ahir que les famílies que es troben en el "llindar de l'exclusió", que tinguin a tots els seus membres en atur i hagin esgotat la seva prestació per desocupació, puguin saldar el seu deute amb el banc lliurant el seu habitatge, el que es coneix com "dació en pagament". És una mesura inclosa en un codi de bones pràctiques que serà d'adhesió voluntària per part de la banca, que ahir es va comprometre a analitzar mesures per mitigar els desnonaments.

I és que l'executiu proposa que les famílies que es trobin en l'anterior situació també puguin salvar-se del desnonament, mentre que es mostra partidari que es permeti un període de carència perquè aquelles a les quals s'ha embargat l'immoble puguin seguir ocupant-lo "un temps prudencial" d'almenys dos anys.

El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, va presentar al Congrés dels Diputats un conjunt de mesures normatives per reduir l'impacte dels desnonaments en els col·lectius amb risc d'exclusió social, que es completa amb un codi de bones pràctiques que adoptaran les entitats de manera voluntària.

No obstant això, el Govern proposa un incentiu per a les entitats, que seria la possibilitat d'incloure com a despesa fiscalment deduïble les pèrdues que haguessin incorregut per la dació en pagament.

Les esmentades mesures normatives, que hauran de ser analitzades amb els sectors afectats, inclouen també la definició del col·lectiu que s'inclou al llindar d'exclusió social, en el qual es troben les famílies amb tots els seus membres en atur i l'habitatge que sigui objecte d'execució sigui la primera i única residència.

Malgrat això, el ministre va anunciar que s'establiran cauteles per evitar fraus.

El ministre va aprofitar una interpel·lació urgent per proposar també una millora del mercat d'execucions hipotecàries que sigui "àgil" i "transparent" mitjançant el foment de les execucions extrajudicials, la creació d'una base de dades informatitzada de les execucions i les subhastes en línia.

Les propostes també inclouen l'atenuació dels interessos moratoris per a les persones al llindar d'exclusió i que les entitats financeres cobreixin un determinat percentatge de la diferència entre el valor de taxació i el preu al qual finalment s'ajusta en subhasta.

El portaveu del PSOE a la Comissió d'Economia del Congrés, Valeriano Gómez, va assegurar que aquestes mesures creen "falses expectatives", ja que no obliguen a les entitats financeres a acatar-les.

A més, les va qualificar d'"inconvenients" i "insuficients" i va demanar una legislació que obligui a la reestructuració de les condicions del crèdit durant el període d'execució hipotecària per a les famílies aturades.

Encariment dels préstecs

Per la seva part, la banca va mostrar el seu compromís per analitzar conjuntament amb l'Administració mesures que permetin mitigar la situació que pateixen les famílies que es troben en risc d'exclusió social, i així evitar arribar a l'execució i el desnonament de l'habitatge.

No obstant això, segons un portaveu de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), qualsevol reforma del marc normatiu "ha de fer-se amb molta cura per no introduir distorsions en un mercat hipotecari que ha funcionat històricament bé i ha servit per finançar l'habitatge a 85 per cent de les famílies espanyoles".

El sector, ja ha advertit en més d'una ocasió que generalitazar la dació en pagament suposaria un encariment dels préstecs, pels riscos més alts que assumirien les entitats financeres.