El Consell de Ministres va aprovar la remissió a les Corts Generals d'un Reial decret Llei per possibilitar la creació del mecanisme de finançament a entitats locals per al pagament a proveïdors, que començaran a cobrar el maig les factures pendents.

Així mateix, el Govern ha remès al Parlament un projecte de llei orgànica que contempla l'atorgament de l'aval de l'Estat en futurs mecanismes de finançament de totes les administracions públiques amb la mateixa finalitat, atès que ara la llei no permet a l'Administració Central avalar aquestes operacions.

En aquest sentit, la vicepresidenta primera, Soraya Sáenz de Santamaría, al terme de la reunió del Consell de Ministres, va indicar que aquesta modificació legislativa serà "temporal i puntual".

Segons l'Executiu, la "greu" situació de l'actual crisi econòmica, que ha portat a les administracions a acumular importants retards en el pagament de les seves factures, ha estat el principal detonant que ha impulsat al Govern a aprovar aquestes mesures.

La condició que ha de complir el proveïdor per tenir dret al cobrament de les seves factures és que es tracti d'obligacions pendents de pagament generades per obres, serveis o subministraments realitzats abans de l'1 de gener de 2012 i que, a més, siguin contractes inclosos en l'àmbit d'allò recollit a la Llei de Contractes del Sector Públic.

Prèviament i amb el propòsit de conèixer la quantia exacta que tenen pendent de cobrament els proveïdors, les entitats locals hauran d'emetre telemàticament i amb firma electrònica al Ministeri d'Hisenda, abans del 15 de març, una relació de totes les factures pendents de pagament. En elles ha de constar la identificació del contractista, l'import, la data de recepció de la factura i si s'ha iniciat o no un tràmit judicial per part del contractista per al seu cobrament.

Llistes obertes

Les entitats locals permetran als contractistes consultar la seva inclusió i les quanties que els afecten. En el cas que no apareguin en el llistat els contractistes, aportant la documentació necessària, podran reclamar al seu ajuntament que emeti un certificat individual i aquest no podrà negar-se.

La norma contempla que l'incompliment per part dels funcionaris competents de les obligacions d'expedició de certificacions i comunicacions previstes tindrà la consideració de faltes molt greus.

El mecanisme de finançament, que estarà vigent durant el 2012, i fixarà com a criteris per a la prioritat de cobrament el descompte ofert sobre l'import principal de l'obligació pendent de pagament o l'antiguitat de la factura.

Tots aquells proveïdors o contractistes que tinguin dret al cobrament podran voluntàriament fer-ho efectiu mitjançant la seva presentació en les principals entitats de crèdit del país.