El Banc d'Espanya ha adjudicat Unnim a BBVA pel preu simbòlic d'un euro i amb ajudes del Fons de Garantia de Dipòsits (FGD) per import de 953 milions d'euros, segons va informar ahir l'organisme regulador. A més, el FGD assumirà per un termini de deu anys el 80% de les pèrdues que experimenti la cartera d'actius d'Unnim de 7.359 milions d'euros, una vegada aplicades les provisions ja existents per a aquests actius, de 1.330 milions.

Concretament, les pèrdues esperades a Unnim per l'auditor del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) en l'esmentat període s'eleven a 2.635 milions d'euros, per la qual cosa el cost per al FGD en aquesta dècada se situarà, previsiblement, entorn dels 2.000 milions d'euros.

El Banc d'Espanya subratlla que, a la vista de la participació del fons que es nodreix de les aportacions privades de les entitats en aquest pla de reestructuració, aquest tindrà un "impacte nul" en l'execució pressupostària de l'Estat.

Unnim compta amb uns actius totals de 28.538 milions d'euros, de manera que BBVA sumarà amb la seva integració amb al voltant de 330.000 milions d'euros.

L'entitat que presideix Francisco González s'ha imposat en la licitació final a la resta de competidors: Popular, Ibercaja i Santander.

L'entitat catalana, controlada per l'Estat en la seva totalitat, té un volum de recursos propis de 2.053 milions i gaudeix d'una forta implantació a Catalunya, on s'ubiquen la majoria de les 610 oficines de la seva xarxa comercial, que dóna servei a 1,1 milions de clients.

L'institut emissor va nacionalitzar l'entitat el mes d'octubre passat a través d'una injecció de capital de 568 milions i d'altres 380 milions en participacions preferents convertibles de l'entitat, de manera que va quedar com a únic accionista i administrador. Santander, BBVA, Popular i Ibercaja van presentar sengles ofertes vinculants per la caixa catalana després d'haver manifestat les seves expressions d'interès davant del regulador, juntament amb d'altres dos postors, Bankia i el fons JC Flowers, que es van despenjar de la licitació final. Amb la reforma financera del Govern, l'adjudicatària d'Unnim tindrà recursos per a afrontar pèrdues eventuals i disposarà d'un any més de marge per complir amb les noves exigències de sanejament del Reial decret aprovat el 3 de febrer.