Milers de persones van sortir ahir als carrers de Girona i d'una seixantena de ciutats de l'Estat espanyol en una mobilització contra la reforma laboral que serveix per escalfar motors de cara a la vaga general del dia 29 d'aquest mes. Els sindicats van evidenciar la seva capacitat de mobilització en una jornada que va tornar a mostrar el clam d'una bona part de la societat contra una reforma que consideren injusta i ineficaç.

La mobilització va fer el recorregut habitual d'aquest tipus de marxes a Girona i va sortir de la plaça independència per recórrer el centre de la ciutat per Jaume I fins davant la seu de la Generalitat a Girona, on es va llegir el manfest.

En un ambient asollellat els lemes més cridats van ser aquells que animaven a la vaga general. També es van corejar consignes com "la reforma laboral per a la casa reial" o "reforma laboral, terrorisme patronal".

La jornada de mobilització d'ahir va deixar bones vibracions als sindicats, que confien que la mobilització del proper dia 29 serà important. "Som optimistes perquè veiem que el que implica la reforma laboral va calant entre els treballadors", va assegurar el secretari General de CCOO a les Comarques Gironines, Bartomeu Compte. "Aquesta és una reforma que dinamita les relacions laborals i que es fa en un moment de descontentament per la inèrcia d'altres mesures com la negativa a la dació en pagament o les retallades en els serveis públics", va afegir.

De forma similar, la seva homòloga d'UGT, Dolors Bassa, va indicar que aquesta reforma només servirà per acomiadar més persones i que "és una injustícia" cap a la classe treballadora, ja que "s'estan destruint els drets que s'havien guanyat amb molt d'esforç i durant molts anys". Per Bassa són incomprensibles mesures com l'any de prova sense dret a indemnització o el fet que et puguin acomiadar si faltes 9 dies a la feina en dos mesos, encara que sigui per causes justificades.

Un context difícil

Tant CCOO com UGT van fer una crida a la vaga general per solidaritat amb les persones que tenen contractes precaris o es troben a l'atur. Tant Bassa com Compte van admetre que aquesta vaga es produeix en un context extraordinari i que pot haver-hi gent que tingui dificultats per secundar-la. "Som conscients que hi ha gent que té contractes precaris i que tenen amenaces perquè no es moguin, s'entén que amb aquesta situació els costi sortir al carrer", va assegurar Bassa. El líder de CCOO afegia que " la vaga general no serà fàcil perquè la fem en un context d'atur històric".

Un dels arguments més repetits pels representants sindicals és que la reforma laboral generarà més atur, i Bassa ho va argumentar amb xifres: "Des que es va aprovar la reforma hi ha 80 persones més afectades per EROs". La portaveu d'UGT va alertar que "a les Comarques Gironines la majoria d'empreses són molt petites, i dependrem totalment de la voluntat dels empresaris". Precisament la pèrdua d'influència del treballador i els seus representants a l'hora de negociar amb l'empresari és un altre dels arguments que empenyen a la vaga tant a UGT com a CCOO.

"En els centres de treball aquesta reforma ja està en vigor i genera un augment del poder discrecional de l'empresari mai vist", va assegurar Compte, qui va afegir que "per tant, això fa que els treballadors i treballadores estiguin en condicons precàries".

Per Bassa, tot aquest seguit d'arguments donen legitimitat als sindicats a fer les mobilitzcions que calgui ja que "encara no amb cent dies de govern s'han canviat les relacions laborals per convertir-les en imposicions empresarials i a dins de cada empresa".

Aturat o precari vs ocupat

El portaveu de CCOO va advertir contra el perill d'una fractura en la classe treballadora. "No es tracta d'enfrontar treballadors i posar-los en perill de represàlies sinó de buscar fórmules perquè els aturats i la gent que està en precari i amb contractes temporals també puguin mobilitzar-se". Tant Compte com Bassa van recordar que els sindicats defensen tots els treballadors.

Davant la imminent vaga general i el context social en què es fa, el portaveu de CCOO va assegurar "que la farem el millor possible, amb els elements que tinguem".