"Les xifres són colpidores", ha admès aquest migdia el secretari general de l'Associació d'Indústries, Comerç i Serveis Nàutics (ADIN), Miquel Guarner, referint-se a les caigudes de vendes d'embarcacions des de l'inici de la crisi. Amb tot, els empresaris creuen que encara tenen oportunitats en l'àmbit dels petits vaixells, de menys de vuit metres d'eslora. I per mirar d'impulsar les vendes, enguany han exportat a Sant Feliu de Guíxols i a Cambrils una fira nàutica que funciona des de fa quatre anys al Port Ginesta (Sitges). "Hem pensat que havia arribat al model d'extrapolar-lo i estendre'l a tot el litoral català", ha explicat Guarner. Així doncs, el proper maig se celebrarà als tres ports.

El Festival del Mar, que se celebra des de fa quatre anys al Port Ginesta, al terme municipal de Sitges i a tocar de Castelldefels, s'allargarà enguany durant pràcticament tots els caps de setmana de maig.

Els dies 11, 12 i 13 de maig s'estrenarà a Sant Feliu de Guíxols, del 18 al 20 serà al Port Ginesta i acabarà, entre els dies 25 i 27 de maig, a Cambrils. Al port gironí i al tarragoní arribarà per primer cop de la mà d'ADIN, que ha desembarcat en aquestes poblacions per mirar de dinamitzar unes fires que fins ara impulsaven els ajuntaments d'allà: a Sant Feliu se celebra des de fa cinc anys la fira GuíxolsMar i a Cambrils, també des de fa cinc anys, la Fira Marítima de la Costa Daurada.

Ara l'ADIN mirarà de dinamitzar les fires seguint el model del Port Ginesta. "Amb tot això el que volem és ajudar a dinamitzar-ho tot; no solament els ports i la demanda d'embarcacions d'ocasió i de petita eslora, sinó també les poblacions que allotgen aquestes fires", ha indicat Guarner.

I tot això en un context de crisi que, ha explicat el secretari general d'ADIN, està notant un sector tradicionalment vinculat al luxe, ha admès. "Les xifres són colpidores: en els darrers cinc anys les matriculacions d'embarcacions a l'estat espanyol han caigut un 62% fins al 2011, i en el cas de Catalunya fins a un 64%", ha il·lustrat, tot assegurant que els repunts que s'han viscut de forma ocasional no són representatius. Aquests percentatges volen dir que les vendes de vaixells han caigut de 13.000 a 5.000 a l'Estat i de 3.000 a 1.500 a Catalunya, ha afegit.

"Ara bé, per altra banda hi ha una dada que és significativa, que és que la demanda d'embarcacions d'ocasió i de petita eslora segueix funcionant a bon ritme", ha afegit Guarner, que creu que hi ha gent disposada a gastar 10.000, 20.000 o 30.000 euros per tenir un petit vaixell.

Per això ADIN espera superar els 7.000 visitants que va tenir el passat 'Festival del Mar' al Port Ginesta, on s'hi aplega una cinquantena d'expositors i s'ofereix un centenar d'embarcacions. Les fires de Sant Feliu i Cambrils, més petites, van tenir una vintena de vaixells exposats en anteriors edicions.

A banda de l'oferta comercials, els visitants també podran veure regates, fer batejos de vela, participar en simulacres de rescat, navegar en caiac o seguir xerrades sobre pesca, entre d'altres.