La ciutat de Barcelona i la Costa Brava, les dues principals destinacions turístiques catalanes per nombre de visitants i oferta, superaran el 75% d'ocupació hotelera durant els dies de Setmana Santa. La capital catalana pot rebre una demanda d'allotjaments d'entre el 80 i el 85%, mentre que els hotels de les platges de la Costa Brava arribaran al 75% d'ocupació mitjana. A la Costa Daurada, el tercer destí turístic nacional, els hotelers no han avançat xifres d'ocupació, si bé només obriran entre el 60% i el 65% dels establiments davant la previsible baixa demanda. Molts allotjaments rurals del Solsonès o de l'Alta Anoia, per contra, penjaran el rètol de complet entre dijous Sant i dilluns de Pasqua.

A les principals destinacions turístiques del país, com Barcelona o la Costa Brava, els hotelers han constatat la tendència dels darrers anys de substituir, quan els visitants estrangers han anat substituint els turistes del país, mentre que a la resta de marques turístiques catalanes el turista local continua sent el més habitual per Setmana Santa. La majoria de responsables de les destinacions turístiques de Catalunya han coincidit en assenyalar que s'incrementa la tendència de fer reserves de darrera hora, especialment a través d'internet, fet que dificulta les previsions d'ocupació.

Els hotels de Barcelona preveuen una ocupació mitjana del 82%

El Gremi d'Hotels de Barcelona ha xifrat en un 82% la previsió mitjana d'ocupació durant les vacances de Setmana Santa, que comencen la setmana vinent. El gremi del sector hoteler, que agrupa uns 400 establiments de la capital catalana i l'àrea metropolitana, ha avançat que la demanda serà "similar" a la de 2011, quan l'ocupació va arribar al 85%. Les reserves d'última hora han tornat a ser destacables, ja que fa només una setmana el president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Jordi Clos, va estimar que el nivell de reserves estava al voltant del 70%. "Aquestes dades d'ocupació de Setmana Santa contribuiran a complir les estimacions anuals de demanda del gremi", ha afegit Clos.

Ocupacions mitjanes del 75% a la Costa Brava i a la Cerdanya

Les previsions d'ocupació per a la Setmana Santa se situen entorn el 75% a la Costa Brava i a la Cerdanya. La Selva marítima arribarà a tenir ocupacions del 85% i, en canvi, seran entorn al 60% a l'Alt Empordà. La Cerdanya també espera una bona afluència de visitants perquè la darrera nevada ha deixat les pistes d'esquí en situació òptima. La ciutat de Girona també espera omplir tres de cada quatre habitacions durant el cap de setmana. A les cases de turisme rural les reserves són del 80%, amb una davallada de turistes nacionals a causa de la crisi. També baixen les pernoctacions. Com és habitual en aquestes vacances, el temps serà un element definitiu per fer apujar o abaixar les reserves.

Les reserves d'última hora i la crisi condicionen l'ocupació turística a la Costa Daurada

Les reserves d'última hora a través d'Internet i la situació de crisi econòmica estan condicionant les previsions d'ocupació dels hotels de la Costa Daurada per a aquesta Setmana Santa. Davant l'important nombre de reserves "exprés", l'Associació Hotelera de Cambrils-Salou-La Pineda no s'ha atrevit a aventurar cap xifra de previsió. Amb tot, ha reconegut que les perspectives, dins del context d'incertesa econòmica i meteorològica, no són bones. A les Terres de l'Ebre, els allotjaments rurals ja tenen clar que només ompliran durant els quatre dies festius de final de setmana i podrien quedar buits durant els primers dies, mantenint la tendència bipolar dels últims anys.

Les previsions d'ocupació a la demarcació de Lleida se situen al 80%

Les previsions d'ocupació pels dies festius de Setmana Santa a la demarcació de Lleida són del 80%. Pel que fa a la resta de dies, des d'aquest dissabte fins al proper dijous, es situen al 30%. Juan Antonio Serrano, president de la Federació d'Hoteleria, ha explicat que al Pirineu sempre li afavoreix que la Setmana Santa caigui aviat donat que el turista pot combinar la pràctica de l'esquí i la dels esports d'aventura. Que sigui a començament d'abril fa que molta gent es decanti més pel Pirineu que per la platja. Josep Lluís Farrero, president de la federació de Turisme Rural de Lleida, ha dit que les previsions d'ocupació són del 80% i confien arribar al 85% amb les reserves de darrera hora.

Els hotels de la costa del Maresme i del Garraf preveuen una ocupació d'entre el 75% i el 85%

Els hotelers de la costa del Maresme i la costa del Garraf son optimistes de cara a la Setmana Santa, segons han explicat a l'ACN els gremis d'hostaleria. S'esperen ocupacions mitjanes d'entre el 75% i el 85%, unes xifres molt semblants a les del 2011 i que posarien fi a un seguit d'any de caigudes en les reserves de Setmana Santa en aquestes dues destinacions. A Calella esperen arribar al 80% d'ocupació, mentre que a Sitges auguren que superaran la barrera del 85% de places plenes. El bon temps dels últims dies i les reserves que es preveu que hi hagi a última hora empenyen el sector a ser optimistes. S'espera que la majoria de visitants siguin de proximitat i facin estades curtes de quatre dies.

La Catalunya Central espera registrar xifres d'ocupació superiors al 80% gràcies al turisme rural i l'esquí

L'ocupació hotelera per Setmana Santa a la Catalunya Central es preveu que arribi al seu punt àlgid de dijous Sant a dilluns de Pasqua, quan es podria arribar gairebé a un 100% d'ocupació en alguns llocs del territori. És el cas dels allotjaments del Solsonès o les cases rurals de l'Alta Anoia. L'allargament de la temporada d'esquí al Port del Compte fa que els hotels del Solsonès registrin unes reserves d'entre el 75% i el 95%, mentre que moltes de les cases rurals de l'Alta Anoia esperen penjar el cartell de 'complet'. El Berguedà preveu registrar unes xifres d'ocupació inferiors a les de l'any passat, quan es va assolir el 80%. Pel que fa al Bages i Osona, les previsions se situen per sota el 50%.