S'imagina poder anar a un restaurant o contractar una assegurança i pagar amb una moneda alternativa que li ofereix un 10% més de capacitat adquisitiva?

A partir de l'octubre aquesta idea es farà realitat a Girona gràcies a RES. Una moneda complementària -amb el mateix valor que l'euro- que es podrà fer servir en la xarxa de pimes i autònoms locals adherits al projecte.

Els particulars només hauran d'adquirir gratuïtament una targeta i carregar-la en línia. Un cop fet això veuran que els seus euros es transformen en RES però amb un avantatge: sempre disposaran d'un 10% més de diners. És a dir, si carreguen 100 euros obtindran 110 RES.

La iniciativa beneficia els usuaris però també els establiments adherits, que veuran augmentar el seu volum de negoci entre un 3 i un 5% gràcies a l'increment de clients. El sistema també promou la fidelització dels usuaris, ja que la moneda només pot gastar-se dins la xarxa. D'aquesta manera tothom que disposa de RES esdevé un client potencial.

Un altre dels avantatges del sistema, segons els seus promotors, és la possiblitat que tenen els establiments d'accedir a línies de crèdit en RES sense interès.

A més, els negocis adherits obtenen automàticament un crèdit de 2.000 RES amb l'objectiu que puguin començar a fer les primeres compres sense haver de desemborsar diners.

"Tothom hi guanya", assegura Walther Smets que ja va impulsar aquesta iniciativa a Bèlgica fa 15 anys i on actualment hi ha una comunitat de més de 5.000 negocis adherits i més de 100.000 clients. Només l'any passat, les transaccions d'aquest grup van moure més de 31 milions d'euros.

Davant de la llarga llista d'avantatges, s'obre un interrogant. Quin és el secret d'aquest sistema i com es financien els descomptes i els crèdits sense interessos?

La resposta és senzilla i la dóna el catedràtic d'Enginyeria de la UdG, Pep Lluís de la Rosa. A totes les transaccions s'aplica una taxa del 3,5% sobre l'import, que es reinverteix dins la xarxa en forma de publicitat, fons de garantia pels crèdits i promocions per als particulars.

Llarga llista

El principal objectiu d'aquesta iniciativa és promoure els negocis locals i plantar cara a la crisi. De moment, una desena d'establiments gironins ja s'han adherit a la xarxa RES i l'objectiu és superar el centenar abans d'octubre quan la iniciativa s'obrirà a tot el públic. A partir d'aquí, el repte és estendre RES a Figueres, Platja d'Aro i Palamós per continuar expandint-se després a la resta de les comarques gironines i Catalunya per arribar, finalment, a cobrir tot el territori de l'Estat espanyol.

"Pensem en global però comencem el projecte concentrant-lo en una comunitat ben cohesionada", assegura De la Rosa.

RES no només s'adreça a botigues o restaurants. La llista de sectors que s'hi poden adherir és llarga. Precisament a Girona ja compta amb una empresa que es dedica a fer instal·lacions, un constructor autònom i també un agent d'assegurances.

La posada en marxa del projecte ha estat possible gràcies a a la spin off de la UdG Social Currencies Manegement S.L. i la voluntat de l'empresa belga RES scrl.