Un estudi presentat de la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC) apunta que obrir més hores i més dies no augmenta les vendes comercials, la qualitat del servei ni l'ocupació.

L'informe, fet amb dades de diversos organismes, apunta que mentre a Madrid, que permet ?obrir 22 diumenges i festius, les vendes van caure un 17,34% entre 2008 i 2010, a Catalunya, on només està permès obrir vuit festius ?l'any, les vendes van baixar un 4,91% i, en el conjunt d'Espanya, un 8%.

La comunitat de Madrid va perdre el 13,7% de l'ocupació en el sector minorista en el quart trimestre de 2011 respecte al mateix període de 2008, el doble que la mitjana espanyola, mentre que a Catalunya només es va perdre un 0,10%.

El Secretari General de la CCC, Miquel Àngel Fraile, va advertir que la liberalització dels horaris comercials suposaria un augment dels costos que hauria de ser compensat per un augment en el volum de venda, la qual cosa, tal com està la conjuntura econòmica, no es produirà.

En canvi, hi hauria un desplaçament de les vendes cap als establiments de gran format que sí poden suportar els costos d'una ampliació d'horaris i produiria el tancament de comerços i de petites cadenes, la qual cosa comportaria destrucció de llocs de treball i pèrdues en el servei i competència per la concentració de l'oferta.

La comunitat de Madrid va rebaixar un 12,8% els seus preus en la campanya de rebaixes d'hivern i un 9,7% en les d'estiu, inferiors als descomptes aplicats per altres comunitats com Catalunya, que van ser de 14,7% i 12,6%, respectivament.

Els comerciants han esmentat una enquesta del CIS que assenyala que el 87,5% dels espanyols consideren que l'actual regulació d'horaris comercials els afecta poc o res en el seu hàbit de compra.

El 47,04% dels comerços minoristes estan formats únicament pel propietari, per la qual cosa, segons la CCC, obrir diumenges i festius perjudicaria molt la conciliació familiar i laboral.

El president de la CCC, Pere Llorens, va expressar la seva por que el Govern vulgui liberalitzar els horaris comercials perquè quan hi ha problemes de crisi "es fiquen amb el comerç" i "parlen de progrés i pretenen tornar al segle XX".

Miguel Ángel Fraile va apuntar que si el Govern decidís ampliar els horaris comercials, aquesta regulació no s'aplicaria a Catalunya perquè la Generalitat té les competències de comerç i va assegurar que el Govern català els ha promès que es mantindran els horaris comercials actuals.

Responia així la patronal de la gran distribució, que aquesta mateixa setmana reclamava a la Generalitat que prengués exemple de Madrid en la llibertat d'horaris.