El Tresor Públic afronta una de les setmanes més decisives amb la previsió de celebrar en plena pressió sobre la prima de risc espanyola dues subhastes: una per col·locar lletres del tresor a 12 i 18 mesos aquest dimarts i un altre per emetre bons a dos anys i mig i obligacions a deu anys en la subhasta del dijous pròxim. Davant la pressió inversora en el mercat secundari, on els inversors intercanvien deute sobirà adquirit prèviament en el mercat primari, el Tresor prepara les emissions en el mercat primari amb prevenció i per això ha dissenyat una emissió de lletres per un mínim de 2.000 milions fins un màxim de 3.000 milions i bons per un mínim de 1.500 milions fins un màxim de 2.500 milions.

La creixent dependència dels bancs espanyols al finançament del Banc Central Europeu (BCE) està incrementant la pressió dels inversors en el mercat secundari de deute sobirà, on s'intercanvien bons i lletres emesos prèviament en el mercat primari, on només emeten els estats sobirans.

Tot i que el preu dels productes de deute sobirà del mercat secundari no té perquè coincidir amb el preu de les emissions que protagonitzen els estats en el mercat primari, sí que és evident que ''condiciona'' el cost de l'endeutament dels estats, segons admeten diferents fonts financeres.

La prima de risc espanyola d'aquest dilluns, que s'ha alçat fins a l'entorn del 440 punts bàsics durant la jornada d'aquest dilluns i ha tancat a 435 punts bàsics, ha fet que el preu del bo espanyol a deu anys s'hagi posat en alguns moments dels dia a l'entorn del 6%, mentre que com resposta contrària, el bo alemany es consolidava com un refugi còmode, cosa que feia que situés els seu preu en l'1,7%, a l'entorn del mínim històric que es va registrar el setembre passat en l'1,636%.

La prova de foc del Tresor Públic espanyol es donarà primer aquest dimarts amb l'emissió de les lletres del tresor a 12 i 18 mesos. Davant l'alta volatilitat dels mercats, el tresor ha fixat una forquilla àmplia entre 2.000 i 3.000 milions del valor de l'emissió, a l'espera de la resposta dels mercats i del preu que estiguin disposats els mercats.

L'altra prova de foc es donarà el dijous amb la col·locació de bons i obligacions a dos anys i mig i a deu anys, on es podrà comparar fil per randa la diferència del bo alemany i del bo espanyol a deu anys.