L'agència Moody 's ha degradat la qualificació de quatre comunitats autònomes. En concret, ha col·locat Catalunya i Múrcia al nivell de "bo escombraries", i a les d'Extremadura i Andalusia, que perden el seu notable baix i es queden amb un aprovat.

Després de la revisió de Moody's, el deute a llarg termini de Catalunya baixa un esglaó i passa de Baa3 a Ba1, el de Múrcia cau dos graons, de Baa2 a Ba1, la d'Extremadura un esglaó, de A3 a Baa1, i el d'Andalusia perd dos nivells, d'A3 a Baa2. L'agència de qualificació explicava ahir que darrere de la rebaixa de la nota es troba la "pobra" evolució fiscal durant l'any 2011 d'aquestes comunitats.

També influeix en aquesta qualficació "l'escassa probabilitat que aquests governs regionals siguin capaços de complir amb l'objectiu de dèficit establert pel govern central el 2012", que és del 1,5%, tot i les retallades que han aplicat en educació i sanitat.

A banda, l'agència de qualificació ha mantingut la nota assignada a la Comunitat Valenciana ia Castella-la Manxa, que es mantenen en la categoria de bo escombraries, per sota de Catalunya i Múrcia. La Comunitat Valenciana es manté en el nivell Ba3, i amb perspectiva negativa.

Moody's manté en aquesta mateixa qualificació, considerada un clar "suspens", al deute de la Ciutat de les Arts i les Ciències (CACSA), a l'Institut Valencià de Finances, a la Universitat de València, a la d'Alacant i a la de Castelló (Jaume I), a la Universitat Politècnica de València, i a la Fira de València. Moody's ha decidit mantenir aquesta qualificació davant la constància que aquestes dues regions no tenen grau d'inversió i a la llum del suport financer que li està prestant el Govern central en matèria de liquiditat a través de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO).

La decisió adoptada per les sis comunitats autònomes és conseqüència directa, va explicar Moody's, de la rebaixa de la qualificació del Regne d'Espanya a A3, un notable baix, fa unes setmanes. En el seu informe remès ahir, l'agència reconeix l'esforç del Govern per refinançar o tancar el deute que les comunitats autònomes tenen amb els seus proveïdors.

Tot i això, apunta que només servirà per agreujar el pes del seu deute. Segons apunta, el deute d'Extremadura consumirà a mínim el 64% dels seus ingressos nets directes i indirectes, el 88% d'Andalusia, el 143% de Múrcia, i el 225% de Catalunya, el 2012, per sobre d'un any abans.

Una cosa semblant ocorre amb la Comunitat Valenciana i amb Castella-la Manxa. La primera elevarà el seu deute al 234 % dels seus ingressos, i la segona al 167%, davant del 204 i 123% d'un any abans. Les dues regions estan sotmeses a més a un estricte control de despesa per part de l'Estat, que ha d'autoritzar qualsevol operació financera i vigilar la posició de liquiditat d'aquests dos governs autònoms.

L'agència de qualificació també Moody's adverteix que qualsevol deteriorament de la situació econòmica a Espanya, o de la situació fiscal de les comunitats autònomes, suposaria una pressió addicional sobre les qualificacions d'aquestes regions