El fiscal general de l'Estat, ?Eduardo Torres-Dulce, ha donat ordre al fiscal en cap Anticorrupció, Antonio Salinas, perquè és depurin "tota mena de responsabilitats penals que poguessin derivar-se de la gestió de les caixes d'estalvis" i s'examini, entre d'altres assumptes, "si la percepció de determinades quantitats d'indemnització poguessin incórrer en algun tipus delictiu".

Així ho va assegurar el fiscal general en una entrevista en què va qualificar de "diverses i variades" les investigacions obertes, algunes corresponents a diligències d'investigació incoades per Anticorrupció i altres ja judicialitzades.

Va concretar que entre els organismes investigats no es troba "de moment" Bankia, tot i que "una altra cosa és que pugui ser-ho en el futur" i que tampoc existeix cap actuació dirigida contra el governador del Banc d'Espanya.

"En aquest moment no existeix cap investigació oberta sobre Bankia de la qual jo en tingui notícia, una altra cosa és que pugui fer-se en el futur -va concretar-. Si n'hi ha d'obertes per fets anteriors no ho puc dir, perquè no conec totes les causes obertes per Anticorrupció, però sobre l'últim tram d'actualitat de Bankia, no".

Torres-Dulce va afegir que ell és "molt bel·ligerant" en tots els casos de corrupció i que ho seguirà sent perquè és un assumpte que el preocupa "extraordinàriament". Tot i això, va declinar assenyalar assumptes concrets "per la deguda reserva, perquè estan en diligències d'investigació". Va afegir que "s'estan investigant diversos casos, els mateixos en els que està pensant la ciutadania".

"L'únic que he de demanar és que per part de les autoritats bancàries, i sobretot del Banc d'Espanya, s'ofereixi la més completa col·laboració perquè puguem portar amb efectivitat aquestes accions que hem emprès", va afegir Torres-Dulce, que va insistir en la necessitat de tenir la documentació perquè Anticorrupció pugui realitzar el seu treball "amb major rapidesa".

Banc d'Espanya

"No es tracta de falta de col·laboració", segons el fiscal general, que reclama celeritat per poder exercir "un ritme investigador més alt". El principal representant del Ministeri Públic va explicar que comprèn que les peticions es refereixen a documentacions complexes i que el Banc d'Espanya té nombroses funcions, però va insistir que li agradaria "més rapidesa a les respostes a determinats tipus de processos".

Segons va poder avançar, fins ara les diligències obertes abracen possibles delictes d'estafa, apropiació indeguda o falsedat documental, de naturalesa societària i frau fiscal. "És a dir, totes aquelles activitats que d'alguna manera han pogut incidir en el camp del dret penal", va assenyalar.

"Aquest camp, el penal, és relativament restringit, després hi haurà responsabilitats de tipus polític, societari, comptable, o tributari. Però totes aquelles activitats que per part dels Consells d'Administració, òrgans de decisió o persones que puguin prendre decisions hagin pogut haver afectat el trànsit penal societari" s'estan investigant, segons va explicar el fiscal general. Les diligències responen a denúncies rebudes "o bé a documentació que se'ns ha presentat i obliga a la investigació".

Torres-Dulce va assenyalar que el que Anticorrupció no pot fer és una inquisició general, que està prohibida per la Constitució. "No investigarem tot el que hagi fet la 'Caixa X', sinó aquells comportaments que puguin tenir una rellevància penal", va concretar.

Sobre el governador del Banc d'Espanya, va assenyalar: "Sobre Fernández Ordóñez, que d'altra banda em mereix la més gran dels consideracions, no hi ha cap investigació oberta -va afegir el fiscal general-. El que pot tractar-se de defectes de gestió o de crítiques respecte a com es governa políticament són decisions que tindran el seu judici polític o administratiu si hi hagués alguna cosa, però és que la incidència penal és molt més greu".