Un mapa, dues realitats, tres excepcions. Espanya carrega, a dia d'avui, amb la llosa d'un 24,44% de la seva població activa a l'atur. Aquest és el mapa. El sud, en línies generals, dibuixa una immensa taca que que dispara la mitjana de la desocupació en quasi quatre punts percentuals. Sense tenir en compte les comunitats d'Andalusia, Canàries, Balears, Extremadura, Castella La-Manxa, Ceuta, Melila i València, la taxa d'atur a Espanya seria del 18,8%. Aquestes són les dues realitats del mapa laboral de l'Estat. No obstant en la part més septentrional hi ha tres províncies que presenten una ratio de desocupació sobre la seva població activa per sobre de la mitjana. Girona, Àvila i Pontevedra posen nom a les tres excepcions del mapa bipolar de la desocupació.

La taxa d'activitat a les comarques de Girona, similar a la de Tarragona i Lleida, se situa en el 65,17 per cent, més de cinc punts per sobre de la mitjana espanyola. No obstant la de l'atur, amb el 26,35 per cent supera en quasi dos dècimes la dada estatal. Les tres excepcions que es registren al nord del país tenen un nivell de desocupació (segons l'Estadística de Població Activa o EPA) similar a València, Melilla o Múrcia. Quin és el motiu que explica aquest fenomen?

A la província de Girona hi havia 288.400 treballadors ocupats al tancament del primer trimestre del 2012. Pel camí van quedar 37.400 llocs de feina, destruïts en tres anys de crisi econòmica. Només la construcció va anul·lar 16.200 llocs de feina. L'explosió de la bombolla immobiliària és un factor diferenciador. En tot l'Estat espanyol s'han suprimit mig milió de treballs des de gener de 2010.

La secretària general de la UGT a Girona, Dolors Bassa, atribueix l'elevada taxa d'atur que registra la província a dos motius principals: "A les comarques gironines tenim poca producció i tenim molts serveis. En el sector serveis, es fan contractes temporals i després els treballadors van a l'atur". Bassa també veu la immigració com un factor clau a l'hora de dibuixar el mapa laboral de la província. "Tenim més immigració que en altres demarcacions. És el primer col·lectiu que ha marxat del món del treball. Cal tenir en compte que a la província de Girona hi ha hagut un gran augment de població en els últims anys. Tampoc tenim una indústria molt forta que hagi pogut absorbir els desocupats", assegura Bassa.

Les claus

El turisme és un dels punts clau del mercat laboral a la província de Girona. De fet si s'observa l'evolució de la taxa d'atur a la demarcació es comprova que la desocupació sempre es dispara durant el quart trimestre de l'any -coincidint amb el final de la temporada d'estiu- mentre que se suavitza en els trimestres anteriors.

"El turisme és la principal eina que tenim a les mans per poder generar activitat. No obstant, també té problemes i és una activitat de temporada", explica el president de la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG), Jordi Comas.

"Cal observar si els percentatges de desocupació són més dèbils a partir del mes d'abril. L'activitat turística va per temporada. Anys enrere, a l'hivern la gent tenia activitat en el sector de la construcció i a l'estiu, en el sector turístic. Ara els hiverns són difícils de passar, i els estius són incapaços d'absorbir tota aquesta massa laboral", afegeix.

Un altre dels sectors econòmics que ha patit una frenada amb la crisi és l'industrial. Part del seu pes està vinculat a l'automoció, tal i com passa a Pontevedra i a Àvila. Les indústries auxiliars van treballar de forma intensiva per a grans factories, de manera que, amb la caiguda de la producció d'aquestes, exercia un efecte dominó sobre les companyies de dimensions més reduïdes. Aquesta circumstància és aplicable a altres sectors com el de la construcció, on s'ha teixit un gran número de firmes satèl·lit que, en lloc d'exportar, s'alimentaven d'altres companyies més grans. Per contra, sectors més dependents del consum intern (comerç minorista) no pateixen de forma tan immediata el desgast industrial.

L'economista Alberto Vaquero apunta que, "en efecte, i com està remarcant el Ministeri d'Indústria, el sector de l'automoció (que té un pes important en les províncies de Girona, Àvila i Pontevedra) és un dels motors econòmics d'Espanya, en tractar-se d'una activitat que requereix un elevat nombre de subministraments i serveis industrials". No obstant, puntualitza: "No es poden associar els resultats de la desocupació a partir del comportament d'una única activitat". Hi ha més condicionants. Caldrà esperar els resultats de l'Enquesta de Població Activa (EPA) del segon trimestre per comprovoar si la província de Girona continua batent rècords de desocupació i l'economia es manté en una situació delicada enmig d'una Europa on ta taxa d'atur mitjana conté una desocupació del 10%. Girona quasi la triplica.