L'Institut Català del Sòl (Incasòl), que depèn de la Generalitat, presentarà un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) per acomiadar 203 dels seus 496 treballadors, 79 dels quals alts càrrecs, fet que suposa una reducció de plantilla d'aproximadament el 40 %.

El director general de l'Incasòl, Josep Anton Grau, va comunicar ahir al comitè d'empresa aquesta decisió i l'ha emplaçat a una reunió que es farà dimarts que ve, dia 29, quan està previst que es presenti l'ERO davant el Departament de Treball.

A partir de dimarts, doncs, Generalitat i comitè negociaran l'aplicació d'aquest ERO, que es preveu que estigui aprovat i aplicat en el termini d'un mes.

Aquesta és la primera empresa pública de la Generalitat que porta a terme una reducció tan dràstica de la seva plantilla i es produeix en el marc del tercer pla d'ajust de l'administració catalana que el Govern va anunciar la setmana passada i amb el qual pretén estalviar-se 1.500 milions d'euros.

L'Incasòl ha justificat aquesta retallada de personal per la necessitat de redimensionar l'empresa per garantir la seva viabilitat i "adaptar-se a la nova realitat del mercat immobiliari i de la construcció", que ha caigut de manera dràstica els últims anys per la crisi.

En concret, la Generalitat planteja baixar el nombre d'alts càrrecs dels 142 actuals a 63, fet que suposa acomiadar-ne 79 (el 55%), mentre que la resta del personal laboral passarà 354 a 203, amb què es rescindirà el contracte a 124 persones (35%).

Fonts de l'Incasòl assenyalen que hi ha poc marge per a prejubilacions.

Des de l'inici de la crisi, l'activitat immobiliària de l'Incasòl ha baixat un 80 %, el que ha fet caure els ingressos per facturació de 180 a 60 milions d'euros el 2012.

A més, l'Incasòl, que arrossega un fort endeutament i pèrdues acumulades, compta el 2012 amb un pressupost que és un 40 % inferior al de l'exercici anterior.

Fins ara, la Generalitat havia presentat un ERO a GISA, l'empresa que controla les obres públiques del Govern, i un altre a l'Agència Catalana de Cooperació, que va afectar mig centenar de persones en cada cas.

Entre les empreses públiques que tenen més personal es troben GISA, l'Agència Catalana de Cooperació, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (TV3 i Catalunya Ràdio), l'Agència Catalana de l'Aigua i l'Institut Català del Sòl (Incasòl).

El govern català va intentar ja retallar la plantilla de l'Incasòl fa una mica més d'un any, a l'abril de 2011, quan va acomiadar 19 treballadors de manera individual, encara que es va veure obligat a readmetre'ls en ser declarats acomiadaments nuls per un jutjat social de Barcelona.

El jutge va al·legar en la seva sentència que la Generalitat no podia acomiadar treballadors de les seves empreses per motius econòmics perquè les empreses públiques no persegueixen el mateix fi d'obtenir beneficis que les privades.

La reforma laboral del Govern del PP facilita ara regulacions d'ocupació com la que farà l'Incasòl, malgrat tractar-se d'una empresa pública.

A més de l'ERO a Incasòl, la Generalitat preveu presentar-ne un altre de dimensions que poden ser similars i que afectarà l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

El tercer pla d'ajustos que el Govern aprova en dos anys pretén retallar 1.500 milions d'euros, amb mesures com la reducció de plantilles d'empreses públiques, les privatitzacions d'empreses i patrimoni i l'aplicació d'alguna nova taxa, com una matrícula a l'FP de grau superior.