L'amnistia fiscal parcial aprovada pel Govern s'estendrà també als diners en metàl·lic, segons l'ordre ministerial que concreta el decret-llei de la regularització d'actius ocults i que publicava ahir el BOE.

Segons el text definitiu, quan "es tracti de diners en efectiu serà suficient la manifestació de ser titular del mateix amb anterioritat al 31 de desembre de 2010". Per tant, no caldrà demostrar l'antiguitat d'aquests diners i n'hi haurà prou que el contribuent ingressi l'import corresponent en un compte corrent per regularitzar-lo i beneficiar-se així de l'amnistia fiscal.

El BOE assenyala que podran presentar "la declaració tributària especial" els contribuents de l'IRPF, de l'impost sobre Societats o de l'Impost sobre la Renda de no Residents que siguin titulars dels béns o drets la titularitat dels quals es correspongui amb rendes no declarades.

L'Organització Professional d'Inspectors d'Hisenda de l'Estat (IHE) i el sindicat de Tècnics d'Hisenda (Gestha) creuen que la legalitat d'aquesta mesura pot quedar en entredit. Al seu judici, és discutible que es pugui regular una amnistia per decret llei, però també ho és el fet que en el cas dels diners en efectiu es faci mitjançant una ordre ministerial que pot ser contrària a les normes de proves del Codi Civil i de la Llei General Tributària.

Risc de blanqueig

L'IHE van qualificar aquesta mesura de "pèssima idea" i van alertar del risc de blanqueig de capitals que pot significar. A més, subratlla que no només desincentiva el compliment del pagament d'impostos, sinó que també ho fa amb la regularització voluntària de la situació fiscal dels contribuents.