Ahir va desaparéixer el Règim Especial d’Empleades de la Llar. Però el pla impulsat per l’anterior Govern i desenvolupat per l’actual per a regularitzar el treball domèstic i igualar en drets a les empleades de la llar amb la resta d’assalariats ha estat un rotundsegons constaten els resultats recollits fins ara. Per què ha passat? Les raons són diverses, segons sindicats i gestors administratius: no hi ha inspeccions per a forçar la regularització, la crisi no ajuda al procés i en no pocs casos, les pròpies treballadores són reticents a canviar la seva situació actual per temor que els seus ingressos se’n ressentin.

L’Executiu va donar llum verd el 1 de gener a la llei en la qual s’imposa que les treballadores domèstiques han d’integrar-se en el règim general de la Seguretat Social i que totes han d’estar d’alta des de la primera hora de feina, cosa que no passava fins a ara. Per a l’adaptació al nou sistema es va donar un termini de sis mesos.

El transvasament ha estat lent. Les estadístiques, al tancament de maig, assenyalen que en cinc mesos la normativa pràcticament no han fet aflorar economia submergida,quan les expectatives eren de superar els 6.000. A nivell estatal, s’han produït 24.000 regularitzacions, quan s’esperava que apareguessin més de mig milió.

Però el sistema utilitzat pot acabar generant, fins i tot, un increment de l’economia submergida. Per exemple, a Girona hi havia a finals de 2011 poc més de 4.700 persones afiliades al règim especial d’empleades de la llar. D’aquestes, 2.665 eren contínues (treballaven per a un única família) i 2.051 discontínues (treballaven en més d’una llar). La normativa fixada pel govern estableix que a 30 de juny, les contínues passaran automàticament al règim general, mentre que les discontínues que no hagin tramitat l’alta, seran donades de baixa.

Segons dades de CCOO, al mes de maig, a Girona hi havia 1.345 empleades de la llar discontínues que no havien tramitat el canvi al règim general i que a partir de demà passaran a l’economia submergida. Segons el sindicat UGT, a tot l’Estat, aquesta situació podria afectar a unes 36.000 persones.

Per a Cristina Faciaben, secretària de Socioeconomia de CCOO de Catalunya, caldria ampliar el termini per a dur a terme la integració definitiva al Règim General per a garantir que totes les empleades de la llar tinguin garantida la seva cobertura legal.

Així mateix, denuncia que hi ha «pràctiques irregulars per part d’empreses que ocupen persones que realitzen serveis domèstics a llars particulars, sense que es respectin els drets laborals bàsics (salari, horaris, descansos...) i forcen les pròpies treballadores al pagament íntegre de les cotitzacions socials (de treballador/a i patronal) davant la por d’aquestes persones a perdre la vinculació amb la Seguretat Social».

Una altra visió la dóna Toni Pérez Farguell, del Col·legi de Gestors Administratius. Coincideix amb els responsables sindicals en què el procés iniciat pel govern ha resultat un «fracàs», però alerta que una part de les empleades discontínues que no ha canviat de règim cotitzava de forma irregular. «Realment no treballaven, però era una forma de cotitzar a un preu baix», apunta.

D’altra banda, comenta que les molèsties que pot generar en les famílies empleadores, «que han de tramitar l’alta, fer un contracte i preparar una nòmina cada mes, ha fet que moltes acabin per desisitir i contractar una empresa».

Pérez Farguell recorda que a principis d’any van tenir moltes consultes per part dels clients, però que amb el temps l’interés va anar decaient, tot i que la Treseroria de la Seguretat Social ha anat insistint en la necessitat d’adaptar-se a la nova normativa.

Els sindicats. a més, argumenten, a més, que resulta molt complicat portar a terme controls per a vigilar l’ocupació submergida, ja que la llei prohibeix entrar en un domicili privat per a realitzar una inspecció de treball.

El Govern, obert a canvis

El secretari d’Estat de Seguretat Social, Tomás Burgos, va assenyalar divendres que el seu departament analitzarà «amb precisió» el procés d’integració dels empleats de llar en el Règim General de la Seguretat Social i que plantejarà l’adopció de mesures addicionals si es consideren necessàries.

Burgos va indicar que presentarà un informe al Parlament sobre aquesta matèria i que proposaria canvis en la normativa si d’aquest es dedueix l’adopció de determinades modificacions.

Preguntat sobre el procés de regularització per a aquests treballadors, va considerar «prematur» fer un resum de l’efecte que ha tingut la mesura, que entre d’altres aspectes pretenia aflorar economia submergida en aquest sector.

Va assenyalar que la Seguretat Social analitzarà de manera detallada els efectes sobre la recaptació i el procés d’integració, després d’un període transitori de sis mesos que, al seu judici, no ha estat exempt d’incerteses davant la complexitat del sistema elegit.

Atès que el procés no ha estat «fàcil», va insistir, no creu que aquest acabi l’1 de juliol, pel que comportarà «moviments d’afiliació» posteriors.