Embotits Turon de les Preses cessarà l´activitat en unes setmanes si no troba finançament. El proveïment de capital, segons ha explicat el gerent, Magí Sala, és negat pels bancs. Les entitats bancàries refusen fer un crèdit de 2.400.000 euros, que seria finançat en un 50% per l´Institut Català de Finances. El rebuig bancari té lloc a pesar que el capital demanat suposa un 15% del valor dels terrenys i les naus d´Embotits Turon. A més, segons Sala, l´empresa està desprovista d´hipoteques i d´altres deutes bancaris. A l´estiu del 2010, embotits Turon va sortir d´un concurs de creditors iniciat el gener de 2009.

En els darrers mesos diversos grups carnis s´han interessat per l´empresa de les Preses. Això no obstant no s´ha concretat cap fusió ni cap entrada de capital. La delicada situació empresarial va provocar una reunió del comitè d´empresa que va tenir lloc el passat divendres dia 29 de juny. La junta de treballadors va valorar la possiblitat que l´empresa tornés a entrar en concurs de creditors.

Magí Sala ha valorat que mantenir l´empresa en la situació de descapitalització actual pot provocar greus perjudicis als proveïdors i en conseqüència, si no hi ha cap crèdit ni inversió, val més tancar-la.

La delicada situació d´Embotits Turon, segons Sala, té l´origen en el conflicte que van mantenir dos sectors d´accionistes. El conflicte accionaral va durar 14 anys (1995-2009) i es va acabar amb una sentència judicial favorable al sector de Magí Sala, que representa la família Turon.

Segons Sala, a l´octubre del 2009, l´actual direcció es va trobar amb una empresa descapitalitzada. Tot i això, explica que pel que fa a personal especialitzat i maquinària moderna han aconseguit bons resultats en la comercialització de productes de qualitat.

Les bones propietats dels productes caracteritzen la marca Turon, la qual el 1995 estava al capdavant de la producció estatal de llonganissa, amb una quota de mercat del 18%.

A partir del 2.000, van ampliar la producció amb xoriços i salamis. La comercialització dels productes de Turon es fa en la seva major part a l´Estat espanyol. La resta l´exporten als països nòrdics, Alemanya, França i Itàlia.

La plantilla actual és de 52 treballadors. Segons ha explicat el gerent, una part important dels empleats fa més de 30 anys que treballen a Turon. També n´hi ha d´altres que porten un any i mig o dos. Ha apuntat que és una empresa amb un flux normal d´entrades i de sortides.

Embotits Turon va ser fundat per Lluís Turon l'any 1959 al carrer Joan Maragall d'Olot, on va estar fins al 1989. Llavors l´empresa es va establir al polígon de les Preses.

Amb una facturació anual que ronda els 12 milions d´euros, produeix uns 2,5 milions de quilos d´embotit.