El conseller de Turisme i Esports, Carlos Delgado, va admetre que el president del Govern, José Ramón Bauzá, "no va sortir amb un compromís concret" en relació amb l'IVA turístic, després de la reunió que va mantenir aquest dilluns amb el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, i que, per tant, "no sabem exactament com quedarà", si bé va afegir que si finalment l'increment fos de 2 punts aquest seria "assumible".

Després de la presentació del I Fòrum Internacional de Turisme i Esport, Delgado va manifestar, en declaracions als mitjans, que aquest mateix dilluns va realitzar un "sondeig ràpid" entre els empresaris del sector, els qui li van manifestar que un increment de 2 punts seria "assumible" i, per tant, es podria "salvar" la temporada turística.

Delgado va reiterar l'"acord" aconseguit per Bauzá en el sentit que l'IVA vagi a ser reduït, per la qual cosa malgrat que "no hem arribat on ens agradaria arribar, més o menys ens podem donar per satisfets".

"Aspirem que sigui del 10%", va indicar el conseller, qui va explicar que a la reunió amb Montoro es va revelar que l'IVA turístic seria reduït però que això "no significa quedi com ara". "Hi ha veus que parlen de dos punts, espero que siguin dos punts", va afegir el conseller de Turisme i Esports.

Les conseqüències

En relació amb l'estudi que ha presentat la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), segons el qual una pujada de l'IVA disminuiria en 1,6 milions els visitants de les Illes Balears, Delgado va mostrar el seu "respecte" davant els càlculs realitzats pels hotelers, si bé "podem arribar on podem arribar".

En aquest sentit, va destacar el fet que Bauzá es desplacés fins a Madrid "per lluitar per un IVA el més reduït possible". No obstant això, va admetre que és "molt possible" que l'increment "pugui perjudicar" al sector, si bé la pujada de dos punts "seria assumible", va reiterar.

Preguntat per si aquest increment de l'IVA és una mesura de caràcter temporal, el conseller de Turisme i Esports, Carlos Delgado, va insistir que el Govern no renuncia a "la permanent negociació". En aquest sentit, va apuntar que, a mesura que millori l'economia del país, continuaran "reivindicant".