El mercat immobiliari de la Costa Brava mira cap a l'exterior. Segons un estudi del Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària (API) de Girona entre una trentena d'associats, francesos i russos concentren bona part de la demanda d'habitatge al litoral gironí.

L'informe detalla que l'origen del demandant d'habitatge és sobretot francès, i en segon lloc, rus. El comprador francès es decanta majoritàriament per la franja del nord - Llançà, el Port de la Selva, Roses, Empuriabrava, Sant Pere Pescador, l'Escala, l'Estartit- i el rus tendeix més cap al sud -Pals, Platja d'Aro, Sant Feliu de Guíxols, Blanes-. També hi ha demandes, en menor mesura, d'alguns alemanys, holandesos i belgues; i també de catalans i de la resta de l'Estat espanyol.

Els API consultats, apunten que la major part d'aquests compradors demanen gangues, i sobretot apartaments. Quan s'interessen per finques d'un valor més extraordinari es fixen en les que tenen un preu màxim d'un milió d'euros, a les quals s'apliquen importants descomptes.

Trenta vendes en deu dies

De les demandes realitzades, aproximadament la meitat s'acaben convertint en compres. Els API gironins posen alguns exemples, com ara el d'una immobiliària de Llançà que ha venut 30 apartaments en 10 dies; o una de Blanes que també ha efectuat importants vendes en poc temps.

"La dada més rellevant és que pràcticament ningú necessita finançament", asseguren els agents immobiliaris gironins. En tot cas, una part molt petita, però que s'acostuma a pagar en efectiu. En alguns casos, han demanat una petita hipoteca al seu país, però no demanen finançament aquí.

Aquesta demanda estrangera ha contribuït a millorar les vendes d'habitatge a la demarcació. De les dades d'operacions de compravenda registrades a tancament del primer trimestre, Roses és el municipi amb un major nombre de vendes.

En la presentació del darrer estudi de preus de mercat que elaboren els API i els promotors gironins, ja van apuntar aquest fenomen, assenyalant que el públic francès és el principal comprador en l'actualitat.

"S'ha de tenir en compte que no és el mateix comprar a Tossa de Mar o a Sant Feliu de Guíxols que en altres llocs de l'Estat", va comentar Josep Donés, per diferenciar l'oferta immobiliària que té actualment la Costa Brava de la d'altres zones del litoral espanyol en què s'acumula un gran nombre d'estoc pedent de vendre.

La tendència d'increment de vendes al litoral gironí queda reflectida en les estadístiques de preus. I és que, de totes les grans poblacions gironines, durant el darrer mig any, els pisos d'obra nova i segona mà només s'han incrementat a llocs com Sant Feliu de Guíxols (amb augments de fins al 39,2%) i Roses (2,1%).