El Departament d'Empresa i Ocupació ha impulsat durant els primers sis mesos del 2012 la creació de 26 spin-offs, noves empreses de base tecnològica que han sorgit d'universitats catalanes. Es tracta del resultat de les anomendades "Unitats de Valorització", que té l'objectiu d'augmentar la transferència de tecnologia entre el món universitari i el món empresarial.

Segons una nota del departament, aquest pas s'aconsegueix mitjançant dues vies: la creació d'una nova empresa de base tecnològica que portarà al mercat un producte totalment desconegut fins al moment, o bé la incorporació d'aquesta tecnologia -via llicència de la patent- en una empresa que ja opera en el mercat i que li permetrà innovar en nous productes i processos.

Durant el primer semestre del 2012, les Unitats de Valorització han assessorat en total 1.089 projectes, i a banda de crear spin-offs, han impulsat la transferència de 61 noves tecnologies al mercat.

La bona marxa dels resultats obtinguts supera els de l'exercici 2011, ja que en 6 mesos s'ha aconseguit el 84% del nombre total de noves empreses (31 al 2011) i s'han comercialitzat un 10 per cent més de tecnologies (55 al 2011).

Creació de llocs de treball

En els últims 4 anys, el programa de Valorització ha mobilitzat 69 milions d'euros i ha creat més de 500 llocs de treball qualificats.

Actualment aquestes unitats són estructures ubicades a les universitats catalanes -entre elles la Universitat de Girona- formades per un equip especialitzat i amb experiència en transferència tecnològica.

Segons Empresa i Ocupació, en aquesta iniciativa és clau la participació de les escoles de negoci, que aporten una visió empresarial al món de la ciència. Durant el 2012 participen com a Unitats de Valorització EADA, ESADE i IESE, que han posat en marxa programes de mentoring i d'assessorament en l'elaboració de plans de negoci, entre d'altres.

Experiència gironina

En el primer semestre de l'any, una de les spin-off que ha tirat endavant és la del centre Tecnio Easy, Social Currencies Management SL, que impulsa una moneda social (el RES), en una experiència pionera a Catalunya. Amb seu al Parc Tecnologic de la UdG, aquesta empresa ha sumat moltes adhesions entre el teixit empresarial gironí des que es va presentar la passada primavera. La seva intenció és donar suport a l'economia local davant de "circumstàncies de serveis bancaris inadequats o mancances de crèdit".

Anteriorment, des de la UdG s'han impulsat altres spin off d'èxit. És el cas de Silstech, empresa de base tecnològica fundada l'any 2003, que centra la seva activitat en el disseny, desenvolupament i implementació d'eines per a la supervisió, control avançat, gestió i optimització dels processos de tractament d'aigua, codigestió anaeròbia de fangs i cogeneració de biogàs.

També destaquen les experiències d'AMP Biotech, creada a l'octubre del 2009 i dedicada al desenvolupament de nous antimicrobians i anti-infecciosos, o de Microbial, que va començar l'activitat l'any 2006 i que aporta solucions fàcils, ràpides i robustes al laboratori d'anàlisis microbiològiques.