L'aprovació final del rescat bancari espanyol ha tingut l'efecte contrari a l'esperat en els mercats, on la borsa va patir la pitjor caiguda en més de dos anys i la prima alcanzó cotes inusitades, per damunt dels 600 punts.

La decisió del Eurogrup no va poder aclarir els dubtes que existeixen sobre Espanya, i que es van intensificar després de la petició d'auxili financer per part de la Comunitat Valenciana i pel reconeixement del Govern que Espanya continuarà en recessió el 2013.

Aquests factors van fer que el cost del deute se situés al tancament el 7,26%, un nivell que molts analistes consideren en zona de "rescat", que la prima tanqués en 610 punts bàsics i la borsa caigués un 5,82 %.

"El mercat és complex i té en compte moltes variables", van afirmar fonts d'Economia davant la constància que l'aprovació de l'ajuda a la banca no va calmar l'ànim inversor.

"Cal donar temps als mercats perquè reprenguin la confiança. Jo no hi pararia massa atenció a tan curt termini", van dir les mateixes fonts.

Però el cert és que la caiguda dels mercats col·loca Espanya en la mirada de tots els observadors, especialment perquè els analistes consideren que un país no pot mantenir durant gaire temps un cost de finançament tan alt com el que pateix Espanya.

Fonts d'Economia van indicar, en qualsevol cas, que la situació no és preocupant i que "el cost mitjà de finançament segueix estant per sota de l'any passat, i caient lleugerament".

Aprovació del rescat bancari

Malgrat les turbulències en els mercats, la banca espanyola podrà comptar a finals d'aquest mes amb el primer tram d'ajuda després que els ministres de Finances de l'eurozona donessin ahir el seu vistiplau a l'ajuda de fins a 100.000 milions d'euros.

En una conferència telefònica que va durar a penes dues hores, els setze socis d'Espanya a la zona de l'euro van autoritzar, per unanimitat, i sense modificacions, el memoràndum d'entesa que fixa els termes i les condicions de l'ajuda que es destinarà en els pròxims 18 mesos a reestructurar el sector bancari espanyol.

El tipus d'interès de l'assistència financera que rebrà Espanya de l'Eurogrup serà previsiblement inferior al 3%, segons que han informat fonts del Ministeri d'Economia, els qui a més apunten que, encara que part de l'ajuda estarà disponible abans que acabi juliol, res fa pensar que calgui sol·licitar-la abans que es coneguin el setembre les necessitats de capital de cada entitat.

L'Acord d'Assistència Financera que defineix les condicions del préstec a Espanya recull que el tipus d'interès de l'ajuda serà variable i constarà d'un tipus base, una comissió de compromís, dues comissions de servei i una comissió d'aval i s'aplicarà d'acord amb la política de preus del mecanisme que presti l'ajuda.

A canvi de l'ajuda europea, Espanya haurà de complir 32 condicions, principalment per a la banca que requereixi capital i el sector en el seu conjunt, però també haurà de sotmetre's "en paral·lel" a una vigilància estreta i regular dels compromisos macroeconòmics en matèria de dèficit i desequilibris.

Control de l'FMI

Espanya estarà a més intensament vigilada pel Fons Monetari Internacional (FMI), que donarà "assistència tècnica" al programa per recapitalitzar la banca espanyola, "proveirà consell independent" i vigilarà aquest sector financer, va assenyalar ahir l'organisme internacional.