L´euro i les borses europees es van disparar ahir a l´alça i les primes de risc d´Espanya i Itàlia van caure després que el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, digués que l´entitat monetària farà "tot el necessari per preservar a l´euro". La borsa espanyola va tancar la sessió amb una pujada del 6,06%, l´increment més fort registrat des de maig de 2010

"Dins del nostre mandat el BCE està preparat per fer tot el que calgui per preservar l´euro i creguin-me, amb això n´hi haurà prou", va dir Draghi, les paraules del qual finalment van quallar en els mercats donant els resultats esperats durant molts mesos, sobretot per Espanya i Itàlia, que es troben sota una forta pressió amb la pujada dels interessos dels seus bons a nivells històricament alts.

La divisa europea es va apreciar i va superar els 1,23 dòlars, després de les paraules que el president del BCE va pronunciar en una conferència a Londres, en la qual va deixar clar que l´entitat es disposa a fer costat i restaurar la confiança a la zona de l´euro i consegüentment als països amb dificultats per finançar-se en els mercats.

Draghi va dir que les elevades primes de risc -que mesura el diferencial entre el bo d´un país a deu anys i l´alemany del mateix termini- del deute sobirà de determinats països impedeix la transmissió dels senyals de política monetària que mana el BCE.

Aquest és l´argument que el BCE ha utilitzat en el passat per justificar la seva intervenció al mercat secundari de deute sobirà, malgrat l´oposició del Bundesbank, segons van recordar alguns analistes.

El BCE ha comprat fins ara deute sobirà dels països amb dificultats de refinançament per valor d´uns 211.500 milions d´euros, però no ha intervingut al mercat secundari des de fa dinou setmanes, és a dir des del març.

"El banc central podria portar a la pràctica amb fets les insinuacions de Draghi" va considerar l´expert del banc HSBC Trinkaus Thomas Amend.

Una altra de les opcions que estudien els mercats financers és que s´augmenti la capacitat del fons europeu de rescat permanent (MEDE) per poder afrontar els problemes d´economies grans com l´espanyola i la italiana.

La forta pujada de les primes de risc espanyola i italiana -la quantitat de diners addicional que exigeixen els inversors per finançar a Espanya i Itàlia a causa dels seus problemes- impedeix que els tipus d´interès del BCE, que estan en mínims històrics, arribin a l´economia real.

Alguns economistes van considerar que el BCE està preparat per aplicar noves mesures per afrontar la crisi ja que el rescat d´economies de la mida d´Espanya i Itàlia amenacen de copar els fons europeus de rescat.

La moneda única es canviava a mitja tarda1,2283 dòlars, enfront dels 1,2121 dòlars de les últimes hores de la negociació europea del mercat de divises de dimecres. L´euro també va guanyar posicions enfront d´altres divises com el ien i la lliura esterlina.

Reacció a les borses

La renda variable europea, que a la sessió matinal havia presentat una clara tendència baixista, va canviar de direcció i va tancar amb notables pujades.

Les borses de Madrid i Milà, que han estat les que més pèrdues han registrat als últims dies, van ser ahr les que més van guanyar.

L´índex Ibex 35 del mercat de valors de Madrid va pujar un 6,06 per cent i l´FTSE MIB de Milà va escalar un 5,62 per cent. La borsa de Frankfurt va guanyar un 2,75 % i la de Londres va pujar un 1,36 %.